23948sdkhjf

Politisk majoritet: Tjuvarna ska kunna portas

Kristdemokraterna planerar att agera om inte regeringen presenterar ett förslag före jul.

Handeln har sedan länge lobbat för rätten att få porta individer som återkommande stjäl, hotar eller uppträder våldsamt i butiken. Som en konsekvens av de utbredda problemen har det så kallade ”Tillträdesförbudet” utretts och lämnats in för beredning i januari 2019.

Tillträdesförbudet har kritiserats av bland andra utredaren själv, Justitieombudsmannen och Åklagarmyndigheten men enligt en rundringning av Sveriges Radio finns en politisk majoritet för förslaget.

Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill alla att regeringen ska lägga fram en proposition.

Från branschens sida är vi väldigt positiva till det här förslaget. I princip varenda arbetsplats i övrigt har kort och inpasseringskod men i handeln finns ingen rätt att avvisa personer som beter sig illa, säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna till Fri Köpenskap.

Enligt honom är det inget nytt att det finns en politisk majoritet – och han tror även att den stora massan bland privatpersoner ställer sig bakom förslaget. De flesta känner nämligen inte till att butikerna inte har rättighet att porta en person som tidigare hotat eller skadat personalen.

– När man berättar för dem så blir det förvånade. De tror att sådana möjligheter redan finns, så jag tror nog att det finns ett brett stöd för det här förslaget.

Utredningen kring Tillträdesförbudet blev som Fri Köpenskap tidigare berättat klar i januari 2019 och Pär Bygdeson tycker att det är anmärkningsvärt att det inte hänt något sedan dess. Särskilt eftersom lagen enligt förslaget ska vara på plats 2021.

Vi har fortfarande inte hört något, så det är dags att sätta full fart nu.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har i en intervju med Fri Köpenskap tidigare varit mycket kritisk till det föreslagna datumet.

Det är för mycket begärt att de som jobbar i butik ska tvingas vänta så länge. Det är ingen raketforskning utan det kan gå betydligt snabbare att få till om man bara vill, sade hon i februari.

Nu planerar partiet att agera om inte regeringen presenterar ett förslag före jul.

– Vi skulle kunna lagstifta skarpt genom ett utskottsinitiativ i riksdagen, vilket vi kommer att ta initiativ till i så fall, säger rättspolitiske talespersonen Andreas Carlsson till Sveriges Radio.

Läs mer om tillträdesförbudet här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142