23948sdkhjf

Dagligvaruhandeln allt viktigare för turisterna

Shoppingturismen fortsätter att öka.

Shoppingturismen i Sverige, både den inhemska och den utländska har ökat under en längre period, och tillväxten ser inte ut att avta. Det framgår av Svensk Handels rapport "Shoppingturism i Sverige 2019" som presenterades i dag på Clas Ohlson Lab Store i Stockholm.

– Turismen i Sverige ökade inhemskt men även från utlandet under förra året vilket en gång för alla tar död på myten om Sverige som högkostnadsland, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef Svensk Handel.

Rapporten visar att shoppingturismen förra året omsatte 100 miljarder kronor vilket är ungefär en tredjedel av de totala turismintäkterna och 13 procent av hela detaljhandelns omsättning.

Med en ökning på 5 miljarder kronor till 100 miljarder framgår det att shoppingturismen just nu växer mer än detaljhandeln. Sedan år 2000 har shoppingturismen ökat i värde med 66 miljarder kronor.

I samband med rapporten presenterade även betaltjänstleverantören Nets siffror över de utländska konsumenternas kortköp. Inte oväntat är den stora gränshandeln väl representerad i den statistiken, hela 25 procent av alla utländska köp görs av norrmän, följt av amerikaner (13 procent) och Storbritannien (10 procent). 8 procent av alla köp med utländska kort görs i livsmedelsbutiker.

Anledningen till varför många väljer att turista i Sverige är många men även de som besöker landet för naturupplevelser rör sig genom de större städerna, varpå de handlar. Tjänster och sällanköp är fortfarande de områden som turisterna lägger mest pengar men allt fler handlar även i dagligvaruhandeln.

– Dagligvaruhandeln blir allt viktigare för turisterna. Många kommer upp med husbil eller liknanden och då måste de handla. Men många vill också botanisera i handeln och hitta det som är genuint, och då är maten väldigt viktig. Samtidigt växer det kulinariska intresset och flyttar ut från restaurangerna till handeln och där kan vi bli bättre på att fånga upp det intresset, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, expert på besöksnäringsfrågor Svensk Handel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125