23948sdkhjf

Axfood, Coop och Ica vill sänka farten

Sveriges största transportköpare slår sig ihop med Trafikverket och arbetar för säkerheten på våra vägar.

Hastigheten på vägarna är en av de stora orsakerna till att olyckor sker. Nu slår sig en rad företag ihop med Trafikverket för att sänka farten. Det är transportköparna Axfood, Clas Ohlson, Coop, Ica, Transport and logistics services Ikea supply, Postnord, SSAB, Södra skogsägarna och Trafikverket som uppmanar landets transportaktörer, både köpare och leverantörer att arbeta mot hastighetsöverträdelser. 

– Trafiksäkra transporter är en viktig hållbarhetsfråga för samhället. Målet med uppropet är att skapa en nationell samling där transportköpare uttrycker sina krav på hastighetsefterlevnad i de transporter de handlar upp. På så sätt bidrar vi till den attitydförändring som krävs för att sänka hastigheterna och därmed minska antalet döda och skadade i trafiken, kommenterar Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, som även själva är en stor upphandlare av transporter. 

I uppropet skriver de att det inte bara är viktigt att hålla hastighetsbegränsningarna, utan också att anpassa körningen till andra faktorer, som gör att man bör sänka hastigheten för att bibehålla trafiksäkerheten.  

Per Bondemark är vice vd och inköpsdirektör på SSAB. Han säger att hållbarhetsfrågor står högt på företagets dagordning. Och dit räknar de säker körning på våra vägar. 

– En del av vårt hållbarhetsarbete är säkerhetsfrågor och säkerheten har alltid högst prioritet. Vi begränsar inte det till säkerhet i våra egna anläggningar, utan ser det som naturligt att bidra till ökad säkerhet i hela försörjningskedjan. I det här fallet innebär det att vi avser att stärka uppföljningen av de krav vi ställer på våra samarbetspartners när det gäller regelefterlevnad i trafiken. Vi har omfattande trafik till och från våra anläggningar, cirka 500 lastbilar per dygn i vår nordiska verksamhet, och vi tror att vi med det här initiativet kan bidra till ökad trafiksäkerhet på vägarna, säger han. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093