23948sdkhjf

Så fungerar Icas nya städrobot

Roboten Navi klarar att utföra samma arbetsuppgifter som en vanlig manuell skurmaskin, enligt Pär Lundvik, Tech Lead, på Icax.

Läs också: Stark sommar för Maxi – växte med 10 procent

Roboten, som testas på Ica, städar golvytan ute i butik, kan köra nära eventuella hinder som människor eller hyllor och in i hörn med samma slutresultat som efter städning med manuell skurmaskin. Den programmeras efter det område som ska städas (karta) och minns sedan specifika kartor som olika rutter.

Personalen utbildas i att skapa nya rutter om exempelvis butiksytan förändras. Personalen placerar sedan roboten i startposition och väljer den karta som ska köras, sedan klarar sig roboten själv tills det är dags att byta vatten eller ladda. Då återvänder den till startpositionen. Roboten klarar 1 500 kvadratmeter på en vattentank och 3 000 kvadratmeter på en laddning/batteri.

– Vi vill förstå om det går att använda robotar för att hantera vissa delar av städningen. Vi är i en tidig fas och kan inte svara på hur projektet kommer fortsätta. Först behöver vi testa och lära oss mer, säger Pär Lundvik.

Ett första experiment är avslutat och följs av ett djupare test på två veckor i samma butik.

Fakta:

Icax är en innovationshub på Icagruppen med uppgift att utforska, experimentera och skapa framtida affärer. Navi är inlånad från Cleanfix för butiksexperimentet.

Här ses roboten i butik.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.129