23948sdkhjf

Ica Maxi fermenterar frukt och grönt – skapar växtnäring som säljs i butik

Nu kan butiken sälja lokalproducerad växtnäring på flaska och dunk.

Vid vanlig kompostering skapas metangaser men om svinnet istället fermenteras bryts metancirkeln och växterna får göra nytta på ett mer miljövänligt sätt.

Det blev avstampet i Ica Maxi Katrineholms nya projekt med egen växtnäring. Samarbetet sker tillsammans med ETC som i sin anläggning Solparken fermenterar avfallet till växtnäring på tio dagar. Ur en cistern som rymmer tusen liter skapas 900 liter färdig växtnäring.

Vi gör det småskaligt än så länge, men det kommer att utökas, säger processansvariga Sten-Åke Nordin på ETC till Katrineholms-Kuriren.

Ica Maxi Katrineholms handlare Emil Remröd hyllar det nya samarbetet.

– Vi letar alltid efter sätt att göra något mer av vårt avfall och svinn, förutom att ge till välgörenhet och jägare. Det här är en fantastisk möjlighet. Sten-Åke hämtar avfallet hos oss med elbil och vi får växtnäring som vi kan sälja från en anläggning två kilometer bort, säger Emil Remröd till tidningen.

Sedan i augusti har butiken kunnat sälja flaskor och dunkar med lokalproducerad växtnäring.

– Vi lade ut ett Facebookinlägg när vi började sälja den och fick många glada tillrop. Första leveransen sålde slut och tanken är att Johan Ehrenberg och Sten-Åke ska komma till butiken för att berätta om tillverkningen, säger Emil Remröd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094