23948sdkhjf

Avfall Sverige: Gärna papperspåse, men rätt papperspåse

Som ett svar på straffskatten på plastpåsar går handlare över till papperspåsar för frukt och grönt. Det rapporterar Avfall Sverige, organisation för kommunernas avfallsbolag. Samtidigt varnar man för att påsarna handeln väljer att köpa in inte håller måttett för att källsortera fruktrester och annat organiskt avfall i.

Matavfallspåsar för lösviktsförsäljning ökar stort och för de flesta butikerna är skatten på plastpåsar den utlösande faktorn, menar Avfall Sverige, men höjer samtidigt en varnande finger.

– Att använda matavfallspåsar för lösviktsförsäljning är en utmärkt idé för butikerna att få bort plast och samtidigt stimulerar det till ökad insamling av matavfall. Men handlaren väljer inte alltid en påse som verkligen klarar matavfall, säger Jon Nilsson Djerf, rådgivare på Avfall Sverige.

– En matavfallspåse måste tåla vätska och inte innehålla ämnen som är oönskade att sprida med biogödseln efter rötningen. Vi trycker hårt på att man ska använda Avfall Sveriges upphandlingsmall som stipulerar krav på papperspåsarna. Helst ska matavfallspåsar beställas från de som levererar till kommunerna, till exempel Svenco, San Sac och Stenqvist.

Även om handeln vill sätta sin logga på påsarna menar han att en sida bör ha generisk information om matavfall. Dessutom finns det kommuner som ännu inte har börjat samla in matavfall separat och vissa som har särskilda plastpåsar för matavfallsinsamlingen. Därför bör butikerna förankra en övergång till att använda matavfallspåsar i papper med respektive kommun, menar Jon Nilsson Djerf.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078