23948sdkhjf

Här samarbetar Icahandlarna med Fryshuset mot droger

Här samarbetar Icahandlarna med Fryshuset mot droger

Icahandlarna Pär Friberg i Södra Sandby och Peter Berlin i Malmö såg ett ökat behov av trygghetsskapande arbete i sina närområden och vände sig till Fryshuset i Malmö.

I dialog med handlarna identifierade Fryshuset att det fanns ett stort behov av att arbeta med drogproblematiken bland unga i området, eftersom den påverkade tryggheten i närmiljön på flera sätt.

Projektet ”Lokala världsmästare i samhällsengagemang” möjliggörs via Ica-stiftelsen, skriver Fryshuset i ett pressmeddelande.

– Det är självklart för oss som handlare att försöka bidra med vad vi kan för att ta ett större samhällsansvar. Tillsammans med Fryshuset har vi tittat på hur vi kan arbeta förbyggande, både på kort och lång sikt, och inkludera såväl barn i lägre åldrar som ungdomar och föräldrar, för att försöka bryta den negativa trenden, säger Peter Berlin, handlare på Ica Kvantum Emporia i Malmö.

– Vi inser att vi bara är en av pusselbitarna i det stora trygghetsskapande arbetet som behöver göras, men vi hoppas att vi med projektet kan bygga upp ett engagemang bland föräldrar, samarbetspartners och föreningsliv, säger handlaren Pär Friberg, på Ica Kvantum Södra Sandby.

Fryshuset ser en trend av ökande användning av droger bland unga, men säger samtidigt att det är en komplex bild. Att missbruket har krupit ner i åldrarna, kan vara kopplat till att unga, som inte är straffmyndiga, utnyttjas av äldre ungdomar och vuxna i narkotikahandeln som leverantörer av varor och pengar. För unga i ekonomiskt utsatta familjer kan det vara en betydelsefull extrainkomst.

– Det är en mycket farlig och destruktiv livsstil för barn och unga, som ofta leder till eget missbruk, utanförskap och kriminalitet. Det är förödande för individen och mycket kostsamt för samhället. Vi ser att det är jätteviktigt att börja arbeta med förebyggande och främjande insatser tidigt, och särskilt riktat till lägre åldrar, säger Sara Azzazi på Fryshuset i Malmö, och biträdande regionchef på Fryshuset i region syd.

Som en del i projektet arrangerar Ica Kvantum Södra Sandby en föreläsning för föreningar och samarbetspartners den 19 november. Under Lucia-helgen kommer Fryshusets personal att finnas på plats i butikerna för att prata med ungdomar och föräldrar. Den 4 februari arrangerar Peter Berlin på ICA Kvantum Emporia en föreläsning för föreningar och samarbetspartners i Malmö.

Senare under våren planeras föreläsningar för föräldrar samt fler konkreta insatser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078