23948sdkhjf

79-årig handlare sågar alkoholförslag: "Mellanölstiden var ett helvete”

Hemköpshandlaren Urban Jansson totalsågar Moderaternas alkoholförslag.

Efter Moderaternas partistämma för några veckor sedan står det klart att partiet vill driva på för att livsmedelsbutiker ska få rätten att sälja alkoholhaltiga drycker upp till 20 procent.

– Det här förslaget har tagits fram av personer som uppenbarligen inte var med på mellanölstiden. Det var jag och det var en katastrof. Historien borde inte glömmas så lätt, säger Urban Jansson till Fri Köpenskap.

Han är numera 79 år gammal och har varit handlare sedan 1975 – de senaste åren i en mer passiv roll hos Hemköp Lucullus i Örebro. Men han var också med under hela mellanölstiden (1965-1977) då öl upp till i dag motsvarande 4,5 procents alkoholstyrka fick säljas i livsmedelsbutiker.

På den tiden, I början av 70-talet, var han butikschef hos Ica Cityhallen Krämaren i Örebro.

Det var ett rent helvete. Det blev bråk i butiken 2-3 gånger per dag och det kändes som att smockan hängde i luften hela tiden, säger Urban Jansson.

Butiken sålde mängder med mellanöl. Röda priser med 2,98 kronor per burk.

– Vi sålde pallar av den öl som hade extrapris. Vi ställde ut en pall på eftermiddagen och den sålde snabbt slut. 72 plattor borta på några timmar, berättar Urban Jansson.

Samtidigt ökade stölderna och våldet lavinartat.

– Det var fullständigt kaos i vissa butiker. Det stals plattor som bara bars ut och det var en mardröm för personalen som arbetade.

När mellanölet togs bort 1977 var det bland annat på grund av påtryckningar från handeln, menar han.

– Även om det inte sas rakt ut så ville handeln inte ha det här längre. Det var få som var ledsna när det försvann. Mellanölet var samhällets största flopp och då ska vi inte upprepa samma misstag, säger han.

Vad som skulle hända om dagligvarubutiker fick möjlighet att sälja alkohol med upp till 20 procents styrka kan han inte ens föreställa sig.

– Om mellanölen var en total katastrof på den tiden så kan du ju tänka dig vad som kommer att hända om man skulle få sälja alkohol upp till 20 procent i dagens samhälle, med fler knivar och andra vapen. Om det var något som var bra på den tiden var det att det åtminstone bara handlade om knytnäven – så är det inte i dag, säger han och fortsätter:

– Lägg på det faktum att butikerna har längre öppettider och mindre personal så får du en bild av vad som kan hända.

Han tycker att Systembolaget sköter försäljningen av alkohol bra – och anser att det bör förbli på det sättet.

– Personalen får utstå hot och våld redan i dag och då ska vi inte pressa på ytterligare. Jag tycker att Coop-chefen (Markus Wahlgren) hade väldigt bra argument i er tidigare artikel, säger Urban Jansson.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078