23948sdkhjf

Norsk skatt kan få laxpriset att skjuta i höjden

Norge, världens största laxproducent, kan få en en ny skatt på den lukrativa fisken. Den så kallade natur-resurs-skatt på 40 procent av vinsten enligt ett nytt förslag, det skriver Svenska Dagbladet.

– Det här handlar om rättvisa. Laxodling använder samhällets resurser och måste börja betala för sig, säger Karen Helene Ulltveit-Moe, ekonomiprofessor vid universitetet i Oslo som varit med och arbetat fram förslaget, till Svd.

Om förslaget blir lag skulle det innebära skatteintäkter på cirka 7 miljarder norska kronor per år. Anledningen till den nya skatten uppges vara att nuvarande lagstiftning inte förutsåg den enorma succé som den norska laxen skulle bli och att industrin hittills inte betalat de kostnader som skulle vara rimliga.

Enligt Karen Helene Ulltveit-Moe skulle inte skatten påverka svenska konsumenter nämnvärt. Den analysen delas inte av branschen.

– Vi tror att detta kommer att påverka priserna och att de blir högre i inköp och därmed också för konsumenterna, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop till Svd.

Då många laxproducenter idag är börsnoterade tro Tobias Rydegren att de kommer att behöva kompensera för den minskade vinsten.

Det svenska laxpriset har, då efterfrågan ökat globalt, höjts de senaste åren men enligt både Coop och Ica finns det ett tak.

– Kunderna är priskänsliga och höjs priset på exempelvis lax så kommer färre kunder köpa lax, svarar Cecilia Danneke, kategoriansvarig färsk fisk på Ica till Svd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079