23948sdkhjf

Fortsatta brister i livsmedelskontrollen

”Genomförs inte alltid där den behövs mest.”

Livsmedelskontrollen genomförs inte alltid där den behövs mest, och det finns stora variationer mellan olika kontrollmyndigheter. Det är två av slutsatserna i Livsmedelsverkets utvärdering av den svenska livsmedelskontrollen 2018.

Alla delar i livsmedelsproduktionen, från primärproduktion till livsmedelsindustri, handel, restauranger och dricksvattenanläggningar ska kontrolleras av Livsmedelsverket, kommunerna eller av länsstyrelserna.

Livsmedelsverket utvärderar varje år hur om livsmedelskontrollen lever upp till lagstiftningens krav, att den till exempel har fokuserats på de företag som behöver mest kontroll.

I utvärderingen framkommer det att kontrollen av primärproduktionen inte varit tillräckligt bra under 2018. Brister planeringen av kontrollen och brist på personal kan vara några av förklaringarna till varför kontroll inte genomförts där det finns störst behov, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Flera åtgärder har inletts för att komma till rätta med bristerna.

Livsmedelskontrollen ska vara riskbaserad. Alla företag som producerar eller säljer livsmedel och dricksvatten får därför en så kallad riskklassning som styr hur mycket kontroll företaget ska få.

– I leden efter primärproduktionen, som livsmedelsindustri och försäljning, har kontrollen i högre grad varit riskbaserad. Men det finns fortfarande små kommuner, med begränsade resurser, som har svårt att genomföra sitt kontrolluppdrag fullt ut säger Helena Storbjörk Windahl på Livsmedelsverket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125