23948sdkhjf

Ica och Min Doktor pausar kliniketableringar

Utredningar får vårdklinikerna att ta ett steg tillbaka.

Ica-delägda Min Doktor har hittills haft storslagna etableringsplaner för nya vårdkliniker intill främst Ica Maxi-butiker och på ett drygt halvår har kedjan nu öppnat 12 nya kliniker.

Men nu väljer Ica och Min Doktor att pausa etableringarna. Orsaken är de utredningar som nu pågår. Bland annat har Läkemedelsverket föreslagit en begränsning av rätten för apotek att äga vårdgivare.

– Klinikerna har varit väldigt uppskattade och kunderna är mycket nöjda. Men med de utredningar som nu ligger pausar vi utbyggnaden av en rad kliniker. Vi vill veta de långsiktiga förutsättningarna innan vi fattar några långsiktiga beslut, säger Annika Svedberg, Chefsapotekare Apotek Hjärtat till Fri Köpenskap.

En annan utredning som kan sätta käppar i hjulen för nätläkartjänster som Min Doktor är en utredning av Göran Stiernstedt som föreslår att nätläkarna ska tvingas etablera sig i landets alla 21 regioner. Utredningen lämnades in till regeringen den 1 oktober.

Vårdförbundets tidning Vårdfokus skriver att nätläkarna är baserade i Södermanland som inte har någon patientavgift för läkarbesök i primärvård och därmed blir nätläkarbesöken gratis för patienter från hela landet samtidigt som den som träffar en läkare på vårdcentralen i vissa regioner får betala 300 kronor.

Nätläkarbesöken är däremot inte gratis för skattebetalarna då bolagen fakturerar 500 kronor per besök till patientens hemmaregion. Kritiker menar samtidigt att nätläkarbolagen driver fram en överkonsumtion.

– Det är en spekulation, för det finns inga studier som visar en överkonsumtion. Sedan kan man diskutera vad som är överkonsumtion och vad som är nödvändig vård. Vi vill kunna hantera så många som möjligt i stället för att de ska må dåligt och sjukskriva sig, säger Annika Svedberg, till Vårdfokus.

Med den senaste tidens turbulens har Min Doktor valt att se över vissa etableringsplaner även om flera nya kliniker fortfarande ligger i pipelinen.

– Vi ser ständigt över vår plan och etableringskarta och självklart tar vi hänsyn till potentiella förändrade förutsättningarna. Vi kommer absolut fortsätta öppna kliniker intill Apotek Hjärtat och Ica, nästa vecka öppnar vi på Emporia, veckan därpå i Umeå, och efter årsskiftet öppnar vi i Borås. Det vi tar oss tid till nu, efter att ha öppnat tolv nya kliniker på ett drygt halvår, är att pusta ut lite och tänka igenom om och hur vi på grund av eventuella begränsningar behöver rita om kartan rent geografiskt för fortsatta lanseringar, säger Jonas Vig, vd på Min Doktor till Fri Köpenskap och fortsätter:

– Då pratar jag både om Stiernstedts förslag, som han säger att han inte ens tror på själv, att tvinga privata digitala vårdgivare till upphandling i var och en av de 21 regionerna, och det förslag som skulle begränsa möjligheten för apotek att äga mer än hälften av en vårdgivare. Inget av de förslagen skulle gynna patient eller samhälle, tvärtom bromsas fortsatt utveckling av vården.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094