23948sdkhjf

”Sämre livsmedelssortiment med alkohol i butikerna”

Lennart Jönsson i en krönika om varför vin och öl i dagligvaruhandeln är en korkad idé även utifrån leverantörernas synvinkel.

Nyligen kunde vi läsa om att Moderaterna ska verka för att öl och vin ska kunna säljas via dagligvaruhandeln. Ett skräckscenario för oss konsumenter, och vi på Gordios utgår från ett annat perspektiv än tidigare kommentarer. Systembolaget erbjuder i dag ett enormt brett och djupt sortiment och har en inköpsorganisation som värnar om kvalitet. Med den erfarenhet vi har av huvudaktörerna Ica, Coop, Axfood och Bergendahls så kommer pris och intjäningen att vara viktigast. Svensk dagligvaruhandel kommer inte att komma i närheten av den sortimentsbredd som Systembolaget erbjuder och dessutom finns inte tillräckligt med kompetens.

Man kan fråga sig hur många av dagligvarubutikerna som kommer att utöka sin nuvarande butiksyta för att få plats med vin och öl. Vad kommer hända med utbudet av alkoholsvagare öl, som lättöl och folköl, när även mellanöl och starköl ska slåss om hyllmetrarna? Sannolikheten är nog stor att det nuvarande livsmedelssortimentet får lämna plats för de nya kategorierna och utbudet i andra kategorier bli ännu mer begränsat än vad det är i dag.

Det finns redan i dag exempel där de enda produkterna som finns i kategorien är kedjans egna varumärke. I större varugrupper har vi ynnesten att få välja mellan handels egna märken och en märkesvara. Och ska man tro Anders Svensson på Ica så kommer antalet och därmed ytan att öka ytterligare för emv.

Är det detta vi vill ska hända? Ännu mindre yta för leverantörernas märkesvaror? Nej givetvis inte. Att butikerna måste ha särskild avdelad personal och en strängare kontroll är andra avigsidor med detta korkade förslag.

Vi har som exempel undersökt öl- och vinsortimentet i en normalstor livsmedelsbutik i en ort i Spanien med cirka 25 000 bofasta på helårsbasis som under sommarperioden ökar till cirka 60 000. Vi jämförde med ordinarie sortimentet hos Systembolaget i Åkersberga, enda systembolag i Österåkers kommun med cirka 44 000 innevånare. I tabellen nedan ser ni skillnaden.

 

Dagligvarubutik

Systembolaget

Antal sorter rött vin

90

2060

Antal sorter vitt vin

38

1259

Antal sorter rosévin

13

  209

Antal sorter mousserande vin

33

  522

Antal ölsorter

46

2237

Torftigt, och det kommer att bli likadant eller kanske sämre i Sverige om förslaget får majoritet och genomförs. Dagligvaruhandeln behöver fokusera på att erbjuda ett brett och djupt sortiment i de kategorier man arbetar med i dag, istället för att utarma befintligt sortiment och sedermera erbjuda ett än mer begränsat sortiment inom öl och vin än det vi är vana vid från Systembolaget.

Lennart Jönsson är grundare och styrelseordförande för Gordios Consulting.

Artikeln är en del av vårt tema Krönika.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094