23948sdkhjf

Lidl portar elever i Växjö: ”Stort arbetsmiljöproblem”

”Vi vill att skolan tar sitt ansvar”, säger butikschefen.

Lidls nyöppnade butik vid Teleborg Centrum i Växjö tog för ett par veckor sedan beslut om att porta alla elever från den närliggande högstadieskolan.

Det här är ett stort arbetsmiljöproblem och vi vill att skolan tar sitt ansvar, säger butikschefen Helena Jalkeskog till Smålandsposten.

Bakgrunden är stora problem med både snatterier och skadegörelse.

En del elever verkar tro att butiken är en lekplats. De springer, skriker och brottas och är här hela rasten. Det här är ett samhällsproblem, fortsätter Helena Jalkeskog.

Innan beslutet hade Lidl haft kontakt med skolledningen vid två tillfällen.

– Vi anser att det här är skolans ansvar. De får ta hit rastvakter som håller ordning. Skolan har ju juridiskt sett ansvar för att eleverna sköter sig under skoltid.

Eleverna Amanda Kvist och hennes kompis Sandra Åkesson tycker att beslutet är hårt.

– Det är dramatiskt att stänga ute alla om några har snattat, säger Amanda Kvist till Smålandsposten.

Förbudet ska enligt butikschefen ha pågått i två dagar men enligt eleverna är det lite förvirrande.

– Nu har Lidl lättat på reglerna och det är lite otydligt om vi får gå in i butiken. Vissa verkar släppas in medan andra stoppas, säger Amanda Kvist.

Skolan konstaterar att de varken kan eller vill förbjuda eleverna från att besöka butiken.

– Men vi har lyssnat på Lidl och hur de upplever detta och vi har vid flera tillfällen informerat våra elever om vikten av att bete sig på ett bra sätt i butiken. Vi vill på alla sätt samverka med Lidl för att lösa situationen. Vi vill ju vara stolta över våra elever, säger rektor Mathias Ahrn till Smålandsposten.

Efter beslutet har Lidl backat från centralt håll.

– Vi portar inte olika grupper från våra butiker. I detta fall gjorde vi dock fel inledningsvis genom att stänga ute en viss grupp. Misstaget åtgärdades omedelbart när det uppdagades och alla är välkomna till butiken. Efter samtal med skolan så har vi kommit överens om att butikspersonalen har rätt att prata med barnen om att dom inte har rätt att vara i butik under skoltid i enlighet med skolans regler, säger Petra Whitehead, press och PR-ansvarig hos Lidl till Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078