23948sdkhjf

Nu börjar Ica med obemannad butik: ”Proppen ur”

Ica Nära-butik går live med obemannad butik i kväll.

Det började med Robert Ilijasons obemannade butik i Viken för några år sedan. Därefter har utvecklingen bland obemannade butiker tagit rejäl fart i Sverige med Lifvs och Auto_mat i spetsen. Även Coop Norge har legat långt framme.

Nu blir Ica först av de större kedjorna att testa en obemannad butik, vilket Icanyheter var först med att berätta. Ica Nära Sillerud blir först att testa konceptet när handlaren Rikard Ohlin går live i kväll klockan 18.00.

– Jag tror inte knappt att det finns någon höjd uppåt vad man kan göra när det gäller obemannat. Det finns så många småorter i landet som kan addera sådan här teknik. Jag tror nog att det kan bli proppen ur framöver, säger han till Fri Köpenskap.

Sillerud har omkring 1 200 bofasta och butiken nettoomsätter 11 miljoner kronor.

– Butiken är ganska lämplig för det här testet eftersom den ligger i bra läge och för att vi tidigare varit ganska drivande i landsbygdsfrågor, berättar Rikard Ohlin.

Det var väl bara en tidsfråga – man kan väl inte riktigt ge de andra aktörerna fritt spelrum på marknaden?

– Så är det ju absolut, det drivs av konkurrens. Själv har jag brunnit för landsbygdsfrågor länge och det finns ett jättestort intresse bland mina kunder. Därför har vi också valt att sätta ihop en referensgrupp bland kunderna, konstaterar Rikard Ohlin.

Det rör sig om ett skarpt test framtaget av Icas innovationshubb IcaX. Till en början blir det en hybridlösning där butiken är bemannad som vanligt mellan 09.00-18.00. Därefter övergår butiken till en obemannad butik, likt den modell som Coop testat i Norge. Butiken håller öppet som obemannad butik fram till midnatt.

Kunderna tar sig in i butiken genom Bank-id och QR-kod men skillnaden mellan övriga liknande satsningar är att Ica Nära Sillerud inledningsvis kommer att ha en vakt på plats som hjälper kunderna att komma in.

– Det blir ett fullskaligt experiment med flera olika tester. Dels vill vi testa olika tekniska lösningar men det får inte äventyra kundupplevelsen. Det är lätt att bara testa nya tekniska lösningar men det gäller att hela tiden tänka på kunderna. Vi vill göra testet Ica-mässigt.

Det första testet kommer att pågå fram till den 29 februari men efter nyår utökas de obemannade öppettiderna till att även omfatta morgonhandel mellan klockan 06.00 och 09.00.

Inledningsvis har butiken utrustats med en självutcheckningsstation skräddarsydd för en mindre butik. Snabbkassan kommer också att ha öppet under vanliga tider.

Det finns olika tekniska lösningar så vi kommer inte bara att titta på en. Vi börjar så här sedan kan vi successivt bygga på med andra parametrar, säger Rikard Ohlin.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078