23948sdkhjf

Axfood: Lagerflytt ger tillfälligt högre kostnader

Dagligvarubolaget Axfood flaggar för att bolagets flytt till det nya högautomatiserade lagret kommer att leda till en tillfälligt förhöjd kostnadssituation från i början av 2022 till i början av 2023.

Det framkom vid Axfoods kapitalmarknadsdag på torsdagen, där bolaget på temat framtidens logistik presenterade det nya automatiserade logistikcentret i Bålsta mer i detalj.

"Vi vill vara transparenta med att under perioden 2022-2023 kommer vi att ha högre kostnader då vi flyttar över till vårt nya lager", säger Klas Balkow i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i samband med kapitalmarknadsdagen.

Hur stor blir påverkan på lönsamheten?

"Det här är baserat på ungefär hälften av volymerna. Som Anders (Lexmon, som är finanschef, reds anm) har sagt så handlar det om tiondelar på kostnadsgraden mot omsättningen", säger Klas Balkow.

Den logistikverksamhet som det nya högautomatiserade lagret ska ersätta drivs nu med sex olika lagerenheter. För att säkra verksamheten kommer flytten till det nya lagret ske successivt med start i början av 2022.

"Inom vissa områden får vi dubbla kostnader, exempelvis för lokalhyra, men inom andra blir det parallella kostnader men inte dubbla", säger Klas Balkow.

Själva investeringen i lagret kommer, efter avtalet med Witron avseende automationslösningen, totalt att uppgå till 240 miljoner euro under perioden 2019-2023.

Av investeringen görs 20 procent i år, ingenting år 2020, cirka 25 procent år 2021, cirka 45 procent år 2022 samt återstående del år 2023.

De årliga investeringarna i det nya lagret kommer därmed att hamna i den övre delen av spannet 400-600 miljoner kronor per år, vilket är precis enligt plan enligt Klas Balkow.

Han upprepade också budskapet från rapporten för det tredje kvartalet om att 2019 års totala investeringar, inklusive det nya lagret, kommer att hamna i den nedre delen av intervallet 1,5-1,6 miljarder kronor.

"Våra långsiktiga mål ligger fast och vi har ingen ändring kring investeringsbehovet i år", säger Klas Balkow.

Axfoods finansiella mål är att bolaget ska växa mer än marknaden och att rörelsemarginalen långsiktigt ska uppgå till minst 4 procent.

Ser du några hot mot målen framöver?

"I dagligvaruhandeln blir du bedömd på vad du gör varje dag. Det är viktigt för oss att vara förändringsbenägna och hålla en hög utvecklingstakt i Axfood. Vi har en bra finansiell position som gör det möjligt för oss att göra de investeringarna", säger Klas Balkow.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078