23948sdkhjf

Glömde skanna allt utom mjöl – frias i tingsrätten

En man i 59-årsåldern skulle i somras handla hos Ica i Ljungby. Han valde butikens självskanning och skannade in ett paket mjöl. Resterande varor, värda 1 853 kronor, registrerades inte, vilket Smålandsposten uppmärksammar i en artikel.

Läs också: Coop-butik tvingas ta in vakter: ”70-talet ungdomar samlas utanför”

Butikspersonalen reagerade direkt och larmade polisen. Mannen blev så småningom åtalad misstänkt för stöldförsök men nekade och hävdade att det var första gången som han använde skanningsfunktionen.

Mannen har nu friats av Växjö tingsrätt som i sin dom skriver att det ”inte är ställt utom allt rimligt tvivel” att mannen hade uppsåt att stjäla de icke inskannade varorna. Däremot döms 59-åringen till två månaders fängelse för fyra fall av grov olovlig körning, två fall av drograttfylleri samt två fall av ringa narkotikabrott.

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, tycker att det är mycket oroväckande hur enkelt det är att hävda sin oskuld när det gäller självskanningsstölder.

– Problemet är att vi har en lagstiftning som inte anpassats i takt med självskanningen. Det är mycket enkelt för tjuvar att bara hävda inkompetens, säger han till Fri Köpenskap.

Det skulle behöva finnas någon tydligare avtalslösning mellan kund och butik, menar Bygdeson, samtidigt som han anser att det behövs en skärpning i rättsväsendet.

Det är väldigt få fall som kommer så långt som till tingsrätten men sedan när ett väl gör det så väljer man att tro på kundens utsaga som i det här fallet är uppenbar lögn. Det behövs en skärpning i lagen och en vilja från domstolen att beivra stöld, säger han.

Kommentera en artikel (3)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094