23948sdkhjf

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Fri Köpenskap har tidigare berättat att Ica och Norrmejerier går samman kring en ny satsning på ett alternativ till den populära halloumiosten.

Konsumtionen av halloumi uppgår i dagsläget till omkring 4 000 ton per år och enligt Ica och Norrmejeriers beräkningar kan det egna alternativet motsvara ungefär hälften så mycket, 2 000 ton.

Hur snabbt det går beror lite på lanseringarna men jag skulle kunna tänka mig att vi når maxkapacitet om tre år, säger Norrmejerier vd Anders Fredriksson till Fri Köpenskap.

Och 2 000 ton är ingen liten siffra när det gäller ost. Jämförelsevis ligger den svenska konsumtionen av herrgårdsost enligt Anders Fredriksson på runt 10 000 ton per år och produktionen av Norrmejeriers kända Västerbottensost uppgår till 2 500 ton per år.

Många kategorier inom mejeri sjunger, inte minst mjölkkonsumtionen. Men just ostar i allmänhet och den här typen av matlagningsost i synnerhet har en väldigt stark tillväxt. Därför känns det särskilt kul att kunna presentera den här satsningen för våra norrländska bönder, säger Anders Fredriksson.

Vid full produktion beräknas satsningen öka Norrmejeriers nettoomsättning med omkring 100 miljoner kronor eller fem procent totalt. Men tillverkningsmetoden för grillost skiljer sig avsevärt mot vanligt ost och därför avsätter Norrmejerier 1 000 kvadratmeter till en helt ny avdelning som kommer att sysselsätta tolv personer per skift, som inledningsvis kommer att vara två till antalet.

För att få rätt konsistens och för att osten ska kunna grillas utan att smälta behöver den kokas. Men det är inte bara ystningsprocessen som skiljer sig utan även saltlaken, bitningen och förpackningen. Därför väljer vi att göra ett separat mejeri men under samma tak vid vårt mejeri i Umeå. Det blir en helt ny vitzon på omkring 800 kvadratmeter plus efterutrustning och paketering.

Utrustningen beställs nu, bland annat från Cypern, och därefter väntar några månader av ombyggnationer. De första ostarna ska lanseras i butik under vecka 38 i mitten av september 2020.

En stor fördel med den här osten är att den bara tar tre dagar att tillverka men har en hållbarhet på 12 månader. Vi kan med andra ord både tillverka osten för snabb omsättning eller producera den under våren när mjölkinvägningen är som störst – och sedan lagra den.

Halloumiosten tillverkas av både ko-, get- och fårmjölk men Anders Fredriksson försäkrar att deras alternativa produkt från 100 procent norrländsk komjölk inte kommer att göra konsumenterna besvikna.

– Vår ostmästare har spenderat hela hösten med att ta fram produkten i köksmiljö så vi vet hur den kommer att smaka. Den smakar som en jättegod halloumiost med samma konsistens, konstaterar Anders Fredriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14