23948sdkhjf

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Fri Köpenskap har tidigare berättat att Ica och Norrmejerier går samman kring en ny satsning på ett alternativ till den populära halloumiosten.

Läs också: Producenter vädjar till dagligvaruhandeln – "köp lokalt"

Konsumtionen av halloumi uppgår i dagsläget till omkring 4 000 ton per år och enligt Ica och Norrmejeriers beräkningar kan det egna alternativet motsvara ungefär hälften så mycket, 2 000 ton.

Hur snabbt det går beror lite på lanseringarna men jag skulle kunna tänka mig att vi når maxkapacitet om tre år, säger Norrmejerier vd Anders Fredriksson till Fri Köpenskap.

Och 2 000 ton är ingen liten siffra när det gäller ost. Jämförelsevis ligger den svenska konsumtionen av herrgårdsost enligt Anders Fredriksson på runt 10 000 ton per år och produktionen av Norrmejeriers kända Västerbottensost uppgår till 2 500 ton per år.

Många kategorier inom mejeri sjunger, inte minst mjölkkonsumtionen. Men just ostar i allmänhet och den här typen av matlagningsost i synnerhet har en väldigt stark tillväxt. Därför känns det särskilt kul att kunna presentera den här satsningen för våra norrländska bönder, säger Anders Fredriksson.

Läs också: Hon går från Martin & Servera till Ica

Vid full produktion beräknas satsningen öka Norrmejeriers nettoomsättning med omkring 100 miljoner kronor eller fem procent totalt. Men tillverkningsmetoden för grillost skiljer sig avsevärt mot vanligt ost och därför avsätter Norrmejerier 1 000 kvadratmeter till en helt ny avdelning som kommer att sysselsätta tolv personer per skift, som inledningsvis kommer att vara två till antalet.

För att få rätt konsistens och för att osten ska kunna grillas utan att smälta behöver den kokas. Men det är inte bara ystningsprocessen som skiljer sig utan även saltlaken, bitningen och förpackningen. Därför väljer vi att göra ett separat mejeri men under samma tak vid vårt mejeri i Umeå. Det blir en helt ny vitzon på omkring 800 kvadratmeter plus efterutrustning och paketering.

Utrustningen beställs nu, bland annat från Cypern, och därefter väntar några månader av ombyggnationer. De första ostarna ska lanseras i butik under vecka 38 i mitten av september 2020.

En stor fördel med den här osten är att den bara tar tre dagar att tillverka men har en hållbarhet på 12 månader. Vi kan med andra ord både tillverka osten för snabb omsättning eller producera den under våren när mjölkinvägningen är som störst – och sedan lagra den.

Halloumiosten tillverkas av både ko-, get- och fårmjölk men Anders Fredriksson försäkrar att deras alternativa produkt från 100 procent norrländsk komjölk inte kommer att göra konsumenterna besvikna.

– Vår ostmästare har spenderat hela hösten med att ta fram produkten i köksmiljö så vi vet hur den kommer att smaka. Den smakar som en jättegod halloumiost med samma konsistens, konstaterar Anders Fredriksson.

Mer om: halloumi | Ica | Norrmejerier
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Ny storfusion på gång inom Coop

Coronaviruset
Branschen stöttar ny tjänst – gratis hemleverans av varor till riskgrupper

Willys tar över Hemköpsbutik i höst

Tungt investerande Coop Väst tappade vinsten

Coronaviruset
Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Nyhetsbrev

Coronaviruset
Förbud mot sammankomster med över 50 personer

Arkiv

Nu värderas Ica och Axfood högre

Plus

Kartan: Här är alla Lidls butiker – och så vill de växa: ”Mycket kvar att göra”

Lidl har planer på att att växa rejält inte minst i västra Stockholm och i Göteborg. Det och mycket mer avsläjar fastighetsdirektören Thomas Brattlöw i Fri Köpenskaps stora intervju och kartläggning.

Coronaviruset
Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Lidl förbereder mark i gränshandelsområde

Coronaviruset
Hemköpshandlare stöttar kollegor i city – 10 procent rabatt mot kvitto

Många citybutiker har det tufft just nu. Flera butiker har nu börjat med rabatt för att stötta.

Mat.se öppnar onlinebutik för riskgrupper

Fler Hemköpshandlare igång med e-handeln – men svårt att snabba på processen

Liten konsumentförening tar över Nettobutik

Ica Pronto rullas ut brett – 60 butiker inom kort: ”Stöd i en svår situation”

Ambitionen är att 150 butiker ska ansluta under våren.

Plus

Budskapet: Från stormarknad till matmarknad

Stort fokus på upplevelser under den gigantis Euroshop-mässan.

Coronaviruset
Flyttar fram Icanders öppning

Producenter vädjar till dagligvaruhandeln – "köp lokalt"

Maxi-butik bygger om och ut: ”Blir lite som en handelsplats”

Coop Oskarshamn ska också driva ”Netto”-butiker med CBS

Flexibel seniorrabatt – nytt grepp för att rädda äldre

Coronaviruset
Svensk Dagligvaruhandel slår larm: Svårt att anställa permitterade – de är hellre lediga

”Permitteringsreglerna försvårar för dagligvaruhandeln att hitta personal”, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

På nytt jobb
Tidigare Netto-vd blir ny försäljningschef på Willys

Jan Richter efterträder Peter Holm som försäljningschef på Willys.

Coronaviruset
Ansträngd situation i Coops lagerterminal – söker personal

Personalbristen är tydlig på Coops lagerterminal i Upplands Bro.

Coronaviruset
Här stänger Coop för att kraftsamla personal

Coronaviruset
Lidls krispaket – morgonöppet och plexiglas

Nettoköpet och e-handeln fick KF:s resultat att rasa

Chefen har ordet
”Rimligt att vi i vår bransch applåderar för oss själva”

På nytt jobb
Hon går från Martin & Servera till Ica

Coronaviruset
Säljarna rycker ut och plockar varor

Coronaviruset
Nu ska samhällsviktiga yrkeskategorier specificeras

Coronaviruset
”Vi måste gå till handling nu, Anders Svensson”

Ny Ica-butik öppnar på onsdag

Coronaviruset
Lidl i samarbete med hotellkedja – säkrar bemanning

Coronaviruset
Livsmedelsproduktion klassas som samhällsviktig

Avtalsrörelsen
Avtalsförhandlingarna skjuts upp till hösten

Se alla Företagens egna nyheter

A50- en kraftfull Android mobil POS

Nordic Retail följer de danska myndigheternas rekommendation

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Vad är det bästa köksredskapet att använda på en keramisk

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Påsen som driver trafik till ARK Bokhandels webbsida

Branding: Så väljer du rätt presentinslagning

Scanlux Packaging blev totalleverantör av emballage till Crosseyes

3 inslagningstrender till vår och sommar 2019

HOPE får miljövänliga och exklusiva påsar från Scanlux Packaging

Sänd till en kollega

0.235