23948sdkhjf

Svenska importörer nobbar gängens avokador

I Mexiko slåss drogkarteller om kontrollen över de lukrativa avokadoodlingarna. Svenska företag som TT varit i kontakt med väljer därför bort import från områden som präglas av våldet.

Delstaten Michoacán i Mexiko är världsledande när det gäller avokadoexport. 80 procent av landets export kommer därifrån. Den gynnsamma marknaden lockar dock även kriminella som hotar, kidnappar och mördar odlare och rivaliserar om kontrollen över plantagen.

I Sverige kommer endast en liten del av importen av avokado från Mexiko, enligt fyra stora importörer som TT varit i kontakt med. Flera av dem är medvetna om problematiken i Michoacán.

Koncernen Bergendahls (där bland annat City Gross och Matöppet ingår) uppger att importen från Mexiko är mindre än fem procent och att de valt bort Michoacán som importalternativ just på grund av problematiken med kriminella gäng.

"Vi har tillsammans med vår leverantör gjort en noggrann kontroll för att säkerställa detta", skriver Magnus Ohlqvist, affärsområdeschef på Bergendahls Food, i ett mejl till TT.

Samma gäller för Coop och Axfood (Willys, Hemköp och Tempo med flera).

"Vi köper inte från de delarna, just av det skälet. Vi köper i stället från Jalisco", skriver Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till TT.

Ica Gruppen svarar att Mexiko är ett av nio länder varifrån företaget importerar avokado. 15 procent av den importen kommer från Michoacán. Ica Gruppens leverantörer har besökt producenterna i Michoacán under året och uppger att situationen blivit "mycket mer stabil de senaste åren".

Anna Hansson/TT

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078