23948sdkhjf

Kraftig ökning av illegal tobak: ”Kriminella tjänar mer på cigaretter än cannabis”

15,6 procent av alla cigaretter i landet är obeskattade eller förfalskade: ”Det är andelar som försvinner från de laglydiga handlarna”.

En färsk studie från Tobaksleverantörsföreningen, Empty Pack Survey, visar att andelen illegala cigaretter ökar i snabb takt. Hela 15,6 procent av cigaretterna i landet är obeskattade eller förfalskade. En ökning med 2,6 procentenheter mellan kvartal två 2018 och motsvarande period 2019.

– Det är väldigt oroande siffror. Att röka är förstås aldrig bra men när det gäller de illegala cigaretterna så kan de innehålla vad som helst, säger Jonas Lundqvist, generalsekreterare för Tobaksleverantörsföreningen till Fri Köpenskap.

Den illegala andelen i Sverige motsvarar i dagsläget 869 miljoner cigaretter årligen och beräknas innebära förlorade skatteintäkter upp emot 1,9 miljarder kronor per år. Närmare fyra gånger så mycket som cannabis omsätter.

– De illegala cigaretterna är en guldgruva för organiserad brottslighet som dessutom använder pengarna för att finansiera annan brottslighet, konstaterar Jonas Lundqvist.

Den totala andelen illegala cigaretter har under många års tid legat ganska konstant kring 12-13 procent, men det senaste året har det enligt Jonas Lundqvist ökat rejält, närmare bestämt 2,6 procentenheter mellan kvartal två 2018 och kvartal två 2019.

Cigaretterna smugglas in främst från de östeuropeiska länderna.

– Polen sticker ut men även Lettland, Vitryssland och Ukraina förekommer i hög utsträckning. Nästan en tredjedel av alla limpor som är märkta med ”Duty free”, är piratkopierade så om man ser sådana kan det vara läge att vara misstänksam. Men detta gäller förstås inte limporna på flygplatserna, säger Jonas Lundqvist.

Enligt honom säljs cigaretterna i huvudsak mellan privatpersoner och i mindre nogräknade butiker. Förutom att risken för konsumenten blir högre snedvrider de illegala cigaretterna dessutom konkurrensen i handeln.

– På sikt riskerar det här att bli ganska besvärligt. Det göder kriminell verksamhet och sätter käppar i hjulen för de tobakshandlare som sköter sig, konstaterar Jonas Lundqvist.

Anledningen att cigaretterna ökat markant tror han har flera orsaker. Bland annat har ökade avgifter och tobaksskatter höjt marginalerna på den svarta marknaden.

– 70-80 procent av varje paket cigaretter utgörs av skatt och moms. Ju mer den höjs desto bättre blir marginalen för den som ägnar sig åt smuggling eller illegal försäljning. Vi motsätter oss inte cigarettskatt men det är viktigt att man höjer den sakta och över tid snarare än chockhöjningar, konstaterar Jonas Lundqvist.

Sedan 2014 har styckesskatten per cigarettpaket ökat från närmare 27 till 32 kronor. En annan orsak till ökningen tror han har att göra med förbättrad infrastruktur hos de kriminella gängen. Dessutom har Norge infört starkare kontroller vid gränsen. Nya tekniska kameror registrerar ofta återkommande bilar.

– Det har blivit mer riskfyllt att smuggla cigaretter in i Norge så det är inte orimligt att anta att en del av de bilar som tidigare smugglade till Norge istället siktar in sig på Sverige. Här behöver vi se till att tullen får de resurser de behöver för att stoppa smugglingen vid gränsen.

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, ser den illegala tobaken som ett rejält otyg på många plan i samhället.

Dels är det ett stort intäktsbortfall för staten, dels är det ännu mer skadligt för konsumenterna. Den som är kriminell nog att tillverka illegal tobak är kanske inte så noga vad för typ av tobak och andra produkter de sätter i cigaretterna. Legal tobak är åtminstone kontrollerat skadligt, säger han till Fri Köpenskap.

Och för handeln är det ett stort problem, menar han.

– Det är en orättvis konkurrens som skadar alla de dagligvaruaktörer som säljer laglig tobak. Särskilt irriterade är handeln över de nya tillståndsreglerna som tillkommit i år, berättar Pär Bygdeson.

Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna.

Sedan den 1 november 2019 ska alla som vill sälja tobak ha ansökt om ett tillstånd.

– Det har varit en väldigt komplicerad process med väldigt mycket byråkratiskt pappersarbete som tagit mycket tid och arbete. Dessutom är det förenat med ökade kostnader, konstaterar Pär Bygdeson.

Att få ett tobakstillstånd kostar enligt Livsmedelshandlarna mellan 9 000 till 13 000 kronor i avgift och därefter 5 000 till 7 000 kronor i årlig tillsynskostnad för en handlare.

Systemet har ersatt det tidigare anmälningsförfarandet som fanns. De ärliga dagligvarubutikerna har förstås tvingats genomlida den här processen men om vi tittar på de som tidigare anmält tobaksförsäljning i Malmö så har en tredjedel valt att inte söka det nya tillståndet.

Denna tredjedel försvinner från kommunens karta över tobaksförsäljare.

– Då blir det förstås en fråga för polisen att att kontrollera att tobaksförsäljningen går rätt till och med tanke på hur de hanterar stölder och andra problem i handeln så finns väl möjligtvis en misstanke att de inte kommer att ha resurser att prioritera illegal tobaksförsäljning, säger Bygdeson och tillägger:

– Samtidigt blir det ganska bisarrt när Södertörns tingsrätt nyligen dömde en person för att ha sålt tobak illegalt. Straffet blev böter på 7 500 kronor och då ingick även böterna för olovlig alkoholförsäljning.

Sammanfattningsvis anser han att problemet med illegal tobak och hur det hanteras är ett stort problem för handeln.

I dagsläget blir du knappast särskilt uppmuntrad att sköta dig, vilket är väldigt oroande på sikt, särskilt eftersom vi inte ser några tecken på att man från statligt håll vill lägga någon energi på att rätta till detta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078