23948sdkhjf

Svenskt i matkassen – en vinst för bönderna

Svenska hushåll lägger i snitt endast 12,5 procent av sin inkomst på mat, vilket bland annat beror på lägre matpriser sedan inträdet i EU, något som även pressar de svenska böndernas lönsamhet.

Läs också: Hon blir ny branschchef hos LRF

Enligt en undersökning utförd av LRF framkommer det att den svenske bondens inkomstandel av en genomsnittlig inhandlad matkasse endast uppgår till 9 procent av totalpriset. Det är en liten ökning från 2016 med 0,5 procentenheter. Samtidigt tar importen 36 procent följt av handelns 31, livsmedelsindustrins 13 och statens 11 procent via moms.

Importens andel har ökat med 4 procentenheter sedan 2010, men om innehållet i matkassen byts ut till endast svenska råvaror ökar bondens andel däremot till i genomsnitt 30 procent.

– Bonden tar en oproportionerlig del av risken i livsmedelskedjan. Väder och klimat utgör hela tiden risker som bonden inte kompenseras för. Om vi ska stärka vår egen matproduktion så måste riskerna spridas mer jämlikt i hela livsmedelskedjan, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande i en kommentar.

Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078