23948sdkhjf

Icahandlaren Peter Berlin om sin 30-åriga kamp mot cancern

Sjukdomen är en del av mitt liv, säger Icaprofilen som vägrar låta sig stoppas och sedan 2012 driver Ica Kvantum Emporia.

Landets Icabutiker samlade in 47 miljoner kronor till Cancerfondens senaste Rosa Bandet-kampanj. Under galan i förra veckan stod Peter Berlin på scenen för att lämna över summan. Ica Kvantum Emporias handlare har själv kämpat mot sin egen cancersjukdom i 30 år. Olle Grönvalls har besökt Peter Berlin i hans butik. Här nedan följer hans text från mötet.

 

Peter Berlin längst till vänster. Bredvid honom Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och Ica Sveriges vd Anders Svensson.

Regnet är ihållande när jag kommer till Ica Kvantum Emporia i Malmö. Peter Berlins kontor är enkelt och avskalat. Ordning och reda. Han är klädd i svart polo och jeans och stödjer huvudet med ena handen. Ibland lutar han sig bakåt i stolen så att han slipper hålla upp huvudet. I nacken har han ett stort bandage. 

Historien om Peter Berlin börjar med att hans farfar for till Spetsbergen där han jobbade ett par år för att få ihop tillräckligt mycket pengar så att han kunde öppna butik i Södra Sandby. Han växte upp, blev entreprenör och egen företagare där han själv kunde bestämma över resultaträkningen. Han lärde sig hantverket, kan snurra en korv men tog också en civilekonomexamen.

När han efter lumpen kom tillbaka till Icafamiljen tog han på sig olika projekt. Han kartlade lågpriskonkurrenter och var med om att dra igång stormarknader i både Malmö och Halmstad.

Det var där någonstans, mitt i karriären, som han blev sjuk. Efter en lång resa fick han en kraftig infektion. Det visade sig att han hade fått sjukdomen Non-Hodgkins lymfom. Det är en cancersjukdom som normalt drabbar äldre. Allt sedan dess har hans liv varit upp och ned.

Men han har alltid jobbat, aldrig låtit sjukdomen bestämma över sitt liv.

1992 köper han ut sin pappa och farbror och tar över familjebutiken i Södra Sandby.

Sjukdomen tvingar honom till en benmärgstransplantation. Han vet att endast en tredjedel av de som opereras överlever. Han ska fylla 39 år. Då bestämmer han sig att fira med en 40-årsfest.

– Vilken fest det var, säger Peter Berlin. Jag tror att hundra vänner kom.

Det har varit lugna perioder. Det har varit tuffa perioder. Han har opererat bort tumörer. 7–8 gånger. 

– Sjukdomen är en del av mitt liv, säger Peter Berlin. Det är bara att acceptera. 

Peter Berlin har flera pärlarmband runt handleden med texten ”Fuck cancer”. Jag frågar honom hur han ser på döden. Han möter min blick.

– Jag har inte tänkt så, säger han eftertänksamt.

Visst har han ont. Han förklarar att den externa benmärgen stämde till 97 procent. Och att de tre procent celler som inte stämmer är i krig med de övriga cellerna. Därför ser hans hud ut som om den vore brännskadad.

– Jag har blivit känd på Lunds sjukhus, säger han.

Behandlingar har gett biverkningar som gjort att han tvingats besöka andra avdelningar för olika typer av behandlingar. Med åren har också hans utseende förändrats.

– Jag var ju idrottskille och rätt så biffig, säger Peter Berlin.

Nu har hans läppar försvunnit och gamla klasskompisar som han möter känner inte igen honom längre. Det bekymrar honom. Vissa tycks tycka att det är jobbigt att möta honom.

Peter Berlin har alltid jobbat, aldrig låtit sjukdomen bestämma över sitt liv. Sedan 2012 driver han Ica Kvantum Emporia i Malmö. Foto: Olle Grönvalls

Sjukdomen har inte hindrat honom från att vara vice ordförande i Icahandlarnas förbund i fem år och ordförande i sju eller från att öppna en av Icas stora butiker som nästan har en omsättning på 300 miljoner netto. Genom åren har han ofta stått på scenen och trivts med det. Han är känd för sin humor och snabba repliker. Det har både Ica Sveriges vd Anders Svensson och Ica Gruppens vd Per Strömberg fått erfara.

– Jag har stor respekt för båda två men de ska veta att de bara har en kund och det är vi Ichandlare, säger Peter Berlin.

”Hur har han orkat”, tänker jag. Familjen har varit enormt viktig för Peter. Frun Lena har gjort karriär inom juridiken och är domare i tingsrätten, och så klart är barnen Julius 27, Amelia 24 och Alfred 18 år, viktiga. Det är först nu sedan Peter Berlin fått barnbarn som han inser att det finns en risk att han inte ska få se barnen växa upp.  

När vänner har ringt och kanske lite oroligt frågat hur det är med honom har han svarat ”Jo, det är bra”. Han har alltid trott att det ska gå bra. Han har själv inte tänkt på döden. Han har helt enkelt inte haft tid. 

Peter Berlin älskar havet. Under en tid då han hade dåliga värden gav sig han och Lena ut på båttur runt den svenska kusten. Sjukhuset i Lund hade planerat in sjukhusbesök på orter längs hela vägen för att det skulle funka. Han minns speciellt i Västervik där värdena var så låga och dåliga att läkaren inte ville släppa iväg honom från lasarettet.

 

Vi går ut i butiken. Han presenterar mig för den fiskansvarige medarbetaren. Han har letat efter människor med rätt attityd och stor social kompetens. När Emporia drog igång var han med och anställde alla 90 till butiken.

Färskvarorna är butikens ryggrad, det är han extra stolt över. Plötsligt lyser det om honom. Det är så tydligt att det är här i butiken han hör hemma. Han berättar om nästa års satsning på färdigmat, det utvecklade köket som ska byggas och om hur viktigt det har varit för honom att hålla hög kvalitet på sina råvaror. Han visar mig en av diskarna med egentillverkade varor som de kallar ”Våra egna goa grejer”.

– Så här god köttfärssås gör du inte hemma, säger han stolt. Och vår lasagne, folk åker långväga för att få köpa den.

Det ger en ordentlig tankeställare att möta Peter Berlin. När jag lämnar Ica Kvantum har det slutat regna. Kanske är det lite ljusare? Är det inte solen som håller på att tränga igenom?

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082