23948sdkhjf

Efter 99 år i familjen – handlare släpper anrik Ica-butik: ”Känns rätt”

Systrarna Kristina och Barbro Wallin skippar 100-årsfirandet och säljer butiken.

Anrika Ica Supermarket Rosen i västernorrländska Nyland har funnits i släkten Wallins ägo sedan August Wallin öppnade den dåvarande ”Flottningsaffären” 1921.

Nu, 99 år senare, har barnbarnen Barbro Wallin och Kristina Wallin Nylén valt att sälja butiken.

På fredag bjuder vi på tårta och sedan planerar vi en ordentlig personalfest, säger Kristina Wallin Nylén till Fri Köpenskap.

Var det ett svårt beslut att sälja innan 100-årsfirandet?

– Nej, egentligen inte. Bakgrunden är att min syster fyllt 65 och gått i pension nu. Alla vackra sagor har ett slut och någon gång måste man ta det beslutet. Jag hade gärna jobbat några år till men nu ska jag också få bli mormor så det känns som att det är precis rätt tid.

Dessutom, menar hon, har de hittat väldigt duktiga ersättare i form av de nya handlarna, Alex Carlsson och Erika Carlstedt från Kiruna.

– Redan första gången när jag pratade med dem via telefon så kändes det jättebra vilket sedan stärkte sig ytterligare när de var här och hälsade på.

Men det är samtidigt svårt och emotionellt att släppa taget, erkänner Kristina Wallin Nylén.

– Det har varit mycket känslor och många tårar, men jag är övertygad att vi har hittat rätt handlare att tvätta bort tre generationer ur väggarna, säger hon och skrattar.

Vad är det främsta tipset till de nya handlarna?

– Håll huvudet högt och behandla själva orten lika väl som kunder och medarbetare, det är jätteviktigt på en sådan här ort. De nya handlarna känns lite som vi när vi tog över butiken 1984. Lyhörda och ödmjuka.

Butiken, på omkring 1 200 kvadratmeter, är välskött och nettoomsatte trots sitt läge i lilla Nyland, 57 miljoner kronor vid senast tillgängliga årsredovisning 2018. Ebit-resultatet uppgick till 1,5 miljoner kronor.

Omsättningsmålet har varit 60 miljoner och det borde inte vara så svårt att nå. Vi har en jättefin butik med fantastiska medarbetare och väldigt god renommé bland kunderna. Vi har fortsatt att driva butiken i vår far Per-Gustav Wallins anda, berättar Kristina Wallin Nylén.

Nyland är ett företagstätt område, där många i området sysselsätter sig inom industrin. Upptagningsområdet är stort och butiken lever upp ytterligare under sommaren. Med pooltjänster inräknade består personalstyrkan av cirka 25 medarbetare.

Det känns som ett hundraårsfirande ändå. Vi har fått så otroligt mycket värme och kärlek. Nu gäller det bara att fundera ut vad man ska göra resten av livet, säger Kristina Wallin Nylén.

Artikeln är en del av vårt tema På nytt jobb.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078