23948sdkhjf

Skatten på plastpåsar klubbad – ”symbolpolitik”

Den 1 maj träder den omdiskuterade skatten på plastpåsar i kraft. Tre kronor blir skatten på bärkassar i fortsättningen. Och varje frukt- och grönsakspåse beskattas med 30 öre. Det beslutade riksdagen på onsdagen. Enligt Svensk handel innebär det att priset på en vanlig plastbärkasse hamnar på sex, sju kronor.

– Det är beklagligt att handeln blir måltavla för regeringens förklädda gröna skattehöjning. Skatten på plastbärkassar är symbolpolitik som saknar miljönytta, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Svensk Dagligvaruhandel stämmer in i kritiken och menar att regeringen inte kan kalla detta klimatpolitik.

– Dagens beslut i riksdagen sänder en olycklig signal till dagligvaruhandeln och de satsningar vi gör och har gjort på att ställa om plastförpackningar till att bli materialåtervinningsbara och fossilfria. Det som nu händer är att skatt införs på en produkt som handeln redan har fått in i det cirkulära systemet och gjort fossilfria. Vi hoppas nu att politikerna också tar sitt ansvar och följer utvecklingen av beslutet, säger Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel.

Även branschorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är kritiska mot skatten som de menar inte kommer att bidra till några miljöförbättringar utan snarare tvärtom bidra till minskad återvinning av plast, ökad användning av förpackningar, ökad resursförbrukning samt ökade koldioxidutsläpp.

– Vi ser med stigande förvåning när partier presenterar skattehöjningar under täckmanteln ”grön skatteväxling”. Svenska företag är globala föredömen när det gäller resurseffektivitet och återvinning. Detta är en rent fiskal skatt som inte har någon koppling till miljön, säger Magnus Huss, förbundsdirektör IKEM i ett pressmeddelande.

Med bärkassar avses påsar, med eller utan handtag, som är avsedda för konsumenter för att packa eller bära varor. Skatten omfattar inte plastbärkassar som är avsedda för varaktigt bruk. Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade emot den nya lagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.235