23948sdkhjf

Stabilt år för dagligvaruhandeln

När den svenska dagligvaruhandeln summerar 2019 går det att konstatera att utvecklingen varit stabil. Under december månad ökade försäljningen i hela handeln med 3 procent, vilket var lägre än både kvartalsutvecklingen på 3,7 procent och helårsutvecklingen på 3,1 procent, det framgår av Dagligvaruindex som ges ut av Svensk Dagligvaruhandel.

– Dagligvaruhandeln går stabilt om än i något lägre takt än befolkningsökningen plus inflationen. Kronan försvagades med ungefär två procent mot euron under 2019, vilket har betydelse för prisökningstakten då dagligvaruhandeln är starkt beroende av import, säger Daniel Liljeberg näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel i en kommentar.

För den fysiska handeln låg månadsutvecklingen i december på 2,7 procent, vilket är ungefär detsamma som årssnittet på 2,8 procent. Kvartalsförsäljningen uppgick till 3,5 procent. E-handeln fortsatte att öka kraftigt, om än från låga tal, under 2019. Under årets sista månad hamnade utvecklingen i e-handeln på 23,8 procent och under hela året ökade handeln med 21,9 procent. Det fjärde kvartalet blev det sämsta med en utveckling om 17,2 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.218