23948sdkhjf

Ica-butik går in helhjärtat – säljer snittblommor för 40 000

Räknar med att blommorna står för 10 procent av omsättningen under alla hjärtans dag.

Över hela Sverige laddar butikerna nu inför alla hjärtans dag i morgon, fredag. Ica Kvantum Vimmerby är inget undantag och där går personalen verkligen in helhjärtat.

– Under alla hjärtans dag förra året stod blomförsäljningen för 8,5 procent av butikens omsättning men då låg den på en torsdag så förutsättningarna är nog ännu bättre i år, säger handlaren Pelle Lindqvist till Fri Köpenskap.

Många butiker har lejt bort blomhanteringen till leverantörer men hos Ica Kvantum Vimmerby är det en viktig del av helheten. Här binds blombuketterna av Ingela Wallin och Siv Jonsson som driver avdelningen.

Vi driftar avdelningen helt i egen regi och har bra ekonomi i den, vilket till stor del kan kopplas till tjejernas fantastiska insats, säger Pelle Lindqvist.

Mors dag och fars dag är årets största temadagar när det gäller blomförsäljningen men tätt därefter kommer alla hjärtans dag. Rosor och tulpaner ligger i fokus.

Den här enskilda dagen förra året sålde vi snittblommor för 40 000 kronor tjejerna har verkligen laddat upp riktigt ordentligt i år, säger Pelle Lindqvist.

Blomavdelningen har också en viktig plats i butikens själ. När butiken byggdes 1985 hade den dåvarande handlaren ett traditionellt växthus med tak, något som sedan vidareutvecklades under nästkommande handlare.

När Pelle Lindqvist sedermera tog över 2008 integrerades växthuset med butiken och på den vägen är det.

Vi har utvecklat avdelningen bland annat genom bättre kylmöjligheter för snittblommor, berättar han.

I dag utgör den omkring 120 kvadratmeter och är butikens klart fjärde största avdelning.

– Om man slår ut försäljningen på ett helt år står blommorna för allt mellan 3,5-3,8 procent av omsättningen. Det är inte så många andra butiker som ligger på de andelarna, säger Pelle Lindqvist stolt.

En och annan bakelse hoppas handlaren också kunna sälja under morgondagen. Pelle Lindqvist har nämligen stökat om i bageriet och sjösatt en ny satsning på en egen konditoridel. Tanken är att skapa egna bakelser, tårtor och kakor.

– Vi hade utbildningar förra veckan ihop med leverantören och satte igång i måndags. Vi har strukturerat om lite i bakytorna och frigjort mer arbetsutrymme.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094