23948sdkhjf

Efter Netto-affären – så många butiker ska Coop lägga ned

”Det rör sig inte om många”, säger Coop Sveriges vd Magnus Johansson.

När Coop köpte upp Netto Sveriges 163 (numera 162) butiker förra året var det många som ställde sig frågan hur många Coop- och Nettobutiker som kan läggas ned som en konsekvens av detta. En snabb sökning på Google maps räcker för att se att Netto och Coop i många områden ligger väldigt nära varandra och konkurrerar på samma marknad.

– Sedan ska man ha i åtanke att fågelvägen är en sak. I många mindre och medelstora orter kanske butikerna ligger nära varandra, men när man analyserar på djupet så ser det annorlunda ut, säger Magnus Johansson i en intervju med Fri Köpenskap.

På många ställen ligger exempelvis en konkurrerande butik mitt emellan en Netto-butik och en Coop-butik.

– Det är ju kanon. På andra orter kan det vara exempel där butikerna förvisso ligger nära varandra men där demografin och kundunderlaget målar upp en annan bild. Den ena butiken jobbar mot en del av staden och den andra mot en annan, säger Magnus Johansson och tillägger:

– I något fall ligger butikerna vägg i vägg. Fint, ingen är gladare än oss. Då slår vi ut väggen och får en dubbelt så stor butik.

Allt sammantaget blev Coop själva överraskade om hur få butiker som faktiskt riskerar nedläggning, menar Magnus Johansson.

– Det är klart att det i slutänden kommer att vara någon där vi måste erkänna att det inte går, men när vi dök ned och analyserade på djupetvisade det sig att läget var mycket mer positivt än vad vi själva ens hade vågat hoppas på.

Hur många butiker kan tvingas stänga då?

– Om du skulle fråga mig just nu så är det snarare ett ental än ett flertal.

Är det färre än 5?

– Det är i alla fall färre än tio. Sedan ska man ju komma ihåg att det säkert fanns några butiker som Netto själva kanske funderade på att lägga ned för att de var placerade på ställen där handeln inte visat sig fungera. Det är naturligt att det är så.

Exakt vilka butiker och när de kan stängas vill Magnus Johansson inte avslöja i dagsläget eftersom beslut inte är fattade och eftersom det i slutänden är en fråga för Coop Vardagshandel. Men av de 163 uppköpta butikerna har en redan stängts, nämligen Netto i Angered norr om Göteborg.

Förra veckan kunde Fri Köpenskap även berätta att Coop stänger två Coop Nära-butiker i Ramnäs respektive Nävekvarn som ligger nära Netto-butiker som nyligen konverterats till Coop. Samtliga av dessa tre butiker räknar Magnus Johansson med och därmed rör det sig enligt honom alltså om maximalt sex butiksstängningar till.

I sin helhet har Coop ett högt tempo i omställningarna och Fri Köpenskap kunde nyligen berätta att Coop nästa vecka kommer att ha ställt om mer än en tredjedel, 56, av butikerna. Ambitionen är att ställa om 3-5 butiker i veckan och vara klara till hösten.

Jag är sjukt imponerad över hela organisationen. Att de fått upp den här takten och nu ställer om fem butiker i veckan är mycket imponerande. Det handlar inte om att bara byta färg och form i fem butiker utan det ligger otroligt mycket bakom. Det handlar om allt från varuförsörjning till inköp, sortiment och planering, säger Magnus Johansson.

Läs en lång intervju med Magnus Johansson om framtiden för Coop och hur de nu ska ta marknadsandelar i veckans nummer av Fri Köpenskap eller i vår E-tidning. Om du inte redan har en prenumeration, teckna den här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141