23948sdkhjf

Icahandlare i Stockholm får inte sälja tobak – biter ifrån

"Ytterligare ett exempel på rent groteska myndighetstrakasserier", hävdar Livsmedelshandlarna.

Sedan den 1 juli 2019 krävs ett särskilt tillstånd för att få sälja tobak. Hittills har 20 butiker i Stockholm Stad fått avslag på ansökan och en av dem är Ica Nära Roslagstull på Birger Jarlsgatan 122 i Stockholm.

I det här fallet har vi hittat en del saker i närstående bolag som vi bedömer gör det olämpligt för dem att inneha tillstånd att sälja tobak. Bland annat årsredovisningar som inte har lämnats in i tid. Det handlar även om att man har drivit bolag i likvidationspliktigt skick utan att genomföra åtgärder som man behöver göra enligt aktiebolagslagen, säger Carina Cutlip, chef på tillståndsenheten hos socialförvaltningen till Stockholmdirekt.

Ica-handlaren Peter Dinehage biter ifrån och tycker att tobakslagen bör syfta till att jaga smuggeltobak, langning och försäljning till minderåriga. Han har nu överklagat beslutet.

– Oavsett beslut så hoppas jag att Stockholms stad i samarbete med polis och tull satsar sina resurser på att rensa bort oseriösa handlare och tobaksgrossister istället för att ägna sig åt onödig byråkrati och rättsprocesser mot seriösa handlare, säger han till tidningen.

Samtidigt poängterar Peter Dinehage att han skött tobaksförsäljningen och all annan försäljning av dagligvaror helt utan anmärkning i 20 års tid.

– I samband med att jag sökte, i enlighet med den nya lagen, om ett nytt tillstånd så anser Stockholms stad plötsligt att jag inte är lämplig att sälja tobak för att jag äger en aktiepost i ett företag, helt utan koppling eller relevans för tobaksförsäljning, som missat att lämna in sin årsredovisning i tid 2018 och som borde begärts i konkurs. En försent inlämnad årsredovisning i de två bolag jag äger aktier i är såklart inte bra och en konkurs är främst tråkig för mig och alla andra som satsat pengar i verksamheten.

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson som länge engagerat sig i tobaksfrågan blir mycket upprörd när han får höra om fallet.

– Ytterligare ett exempel på rent groteska myndighetstrakasserier där man ger sig på saker som är enkelt snarare än viktigt. För mig låter det här som lokalt godtyckligt hittepå. Tobakslagen bör syfta till att komma åt de som misskött sin tobaksförsäljning, inte handlare som skött sin försäljning i 20 år. För bolagsfrågor och ekonomiska frågor finns andra myndigheter som Bolagsverket och Skatteverket, säger han till Fri Köpenskap.

Den nya tobakslagen har enligt Pär Bygdeson i många fall varit en enda röra.

– Många kommuner försöker med alla medel de kan minska tobaksförsäljningen i området alternativt dra in så mycket avgiftspengar som möjligt. Jag har exempel där handlare suttit med i styrelsen i sina barns idrottsklubbar och tvingats lämna in registerutdrag därifrån för att visa att de skött sig. Detta för att få ett tobakstillstånd, låter det rimligt?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109