23948sdkhjf

Dyr rivning ökade förlusten för Coop Värmland

Coop Värmlands rörelseförlust ökade till -53,1 miljoner kronor under 2019, jämfört med -18,2 miljoner kronor 2018.

Läs också: Coop-vd slutar: "Rätt läge att gå skilda vägar"

Förklaringarna ligger framförallt i att de större Coopbutikernas investeringskostnader ännu inte gett full effekt, kostnader för rivning och sanering på Tullholmsområdet i Karlstad och ökande centrala kostnader till Coop Sverige.

–Vi gläds åt det stora intresset för den värdefulla marken på Tullholmen. Tyvärr tillförs föreningen inte någon ekonomisk vinning under 2019, då fastighetsförsäljningen inte kan slutföras innan detaljplanen vinner laga kraft under det här året. Tvärtom belastar kostnader för flyttning, rivning och sanering resultatet negativt för 2019, säger Coop Värmlands vd Tomas Sjölander i en kommentar.

Däremot är det glädjande att lågpriskedjan Pekås och ett antal Coopbutiker redovisar resultatförbättringar, skriver föreningen.

– Vi överskattade möjligheten att vända resultatet i tidigare års prognoser, även om vi insåg att 2019 inte skulle bli till ett positivt resultatår, säger Tomas Sjölander.

Läs också: Matsmart växer för att bli lönsamma

Den totala omsättningen för koncernens butiker uppgick till 3,058 miljarder kronor vilket är en ökning med 34 miljoner kronor.

Under året genomfördes en större ombyggnad av Coop Sunne och en mindre omställning i Coop Koppom.

I slutet av året togs beslutet att avveckla Coop Extra Degerfors. Vidare har man fortsatt att anpassa den administrativa organisationen som sedan 2015 har halverats.

Under året har också en inre ombyggnad av MaxiMat i Charlottenberg skett, och i den lilla landsortbutiken Skillingsfors planerar man för ett nytt koncept för hemsändning. Pekås planerar omställning i Filipstad och kommer att lämna in ansökan för ny detaljplan för en helt ny butik i Degerfors.

– Då både Pekås, Maximat och ett antal av våra Coopbutiker går riktigt bra känns det naturligt att vi investerar i de butiksformat som ger en snabb avkastning. Vi är långt ifrån nöjda med att 2019 blev till ytterligare ett förlustår. För oss gäller det nu att fortsätta jobba för att alla våra butiker utvecklas positivt där varje krona räknas, säger Tomas Sjölander.

De sex Nettobutikerna i föreningens område, i Kristinehamn, Säffle, Skoghall, Karlskoga och Råtorp och Strand i Karlstad, kommer att ställas om till Pekås eller Coop. Detaljerna är ännu inte helt klara då förhandlingar fortfarande pågår med Coop Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094