23948sdkhjf

Stängda gränser inget hot mot matvarorna

Stängda gränser i Sveriges närområde påverkar inte tillgången till matvaror i butikerna, försäkrar branschen.
 Det är viktigt att folk förstår att det inte är slut på lagren, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

Sveriges grannar Norge och Danmark har följt en lång rad EU-länder i beslut om att stänga gränserna för att begränsa spridningen av coronaviruset. I Sverige är ungefär hälften av maten som äts importerad, men de stängda gränserna innebär inte att det kommer att bli en brist på mat i butikerna.

På Axfood, med kedjor som Hemköp, Willys och Mat.se, märks i nuläget inga störningar i varuleveranser in till Sverige, säger Magnus Törnblom.

 Man har gjort undantag för transporter och gods. Även om det kan ta slut på enstaka varor i butiker har vi varor på lagret, och vi får också varor levererade.

De har tät kontakt med de utländska leverantörerna som försäkrar att flödet av varor kommer att fortsätta, säger Törnblom.

 Flera stater har också uttalat att man gör undantag för varu- och godsleveranser. Det är också viktigt för dem att få avsättning för de här produkterna och få in pengar. De gör ju sitt yttersta för att inte påverka det här, det gör ju alla länder.

Utmaningen är i stället att hinna fylla på i hyllorna i och med det förändrade köpbeteendet i Sverige just nu, säger Magnus Törnblom.

 Vi har ökat trycket för att få ut tätare leveranser till butik. Med det är en utmaning att folk köper så mycket, vilket man kanske inte skulle behöva, eftersom vi har varor.

Inte heller på Ica har man sett någon påverkan i varuleveranserna till följd av de stängda gränserna, skriver pressansvarige Mats Mehlbergi ett mejl till TT.

Coop ger samma besked.

 Nej, vi ser inga sådana störningar alls, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop.

Läget ute i butikerna är dock fortsatt ansträngt, säger han.

 Det är som en jul- eller påskvecka gånger ett par gånger till, men det finns varor och de går ut i butik varje dag. Utmaningen är att se till att de hamnar på hyllan, eftersom det är så mycket som plockas bort.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078