23948sdkhjf

”Rimligt att vi i vår bransch applåderar för oss själva”

Karin Brynell vill i sin krönika lyfta hur viktig dagligvaruhandeln är för Sverige – inte minst i coronatider.

Vi befinner oss mitt i en nationell coronakris och dess omfattning och långsiktiga konsekvenser är svårbedömda. Alla är berörda och har ett ansvar; privatpersoner, företag, myndigheter och politiker. Det som gäller i dag och det som är rätt just nu, kan vara helt annorlunda imorgon.

Dagligvaruhandeln är en viktig bransch i Sverige, som sysselsätter runt 100 000 personer. Med runt 3 200 butiker i landet och med en kapacitet (i normalläge) att nå en stor del av befolkningen med e-handel av livsmedel och andra varor, som exempel receptfria läkemedel, är branschen en viktig samhällsbärande pelare.

I kristid blir det än mer uppenbart hur viktig dagligvaruhandeln, tillsammans med hela livsmedelssektorn, är för vårt samhälle. Inte långt efter att säkra tillgången till hälso- och sjukvård kommer vikten av att säkerställa varuförsörjningen av livsmedel i Sverige. Den hamstring av livsmedel som förekommit de senaste veckorna, som egentligen inte varit nödvändig eftersom varuförsörjningen varit god, måste nog också ses som en bekräftelse på att vår verksamhet är just samhällsviktig.

Dagligvaruhandelns medarbetare i butik och lager och de vi är sammanlänkade med för att över huvud taget fungera, som transportörer, grossister och producenter har under de senaste veckorna slitit hårt för att klara den ökade försäljningen av livsmedel och för att kunna leverera livsmedel hem till äldre och riskgrupper när de uppmanas att helst inte gå till matbutiken. Det samtidigt som förutsättningar och rutiner hela tiden ändras för att hålla smittan borta från verksamheterna och minimera risken för störningar.

Regeringen meddelade förra veckan att det fastställts vilka som är samhällsviktiga verksamheter i kris och på den listan förekom såväl dagligvaruhandeln som livsmedel. Det innebär att medarbetare kan få rätt till barnomsorg om grund- och förskolor skulle stängas ned. Det känns tryggt att regeringen och myndigheterna förstår hur viktig vår bransch är så att riskerna för störningar i verksamheten minimeras. Nu pågår arbetet med att definiera vilka specifika yrkesgrupper det gäller.

Klockan 20.00 varje kväll applåderar Sverige för vårdpersonalen – krisens hjältar. Det vore rimligt att vi i vår bransch, ute i de olika verksamheterna, åtminstone applåderar för oss själva lite varje dag. För att påminna om att vi är viktiga för Sverige – alltid – men framför allt just nu!

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093