23948sdkhjf

Ny storfusion på gång inom Coop

Två av de största Coopföreningarna i södra Sverige planerar att gå ihop. Det är Coop Väst och konsumentföreningen Göta, som tillsammans i dag driver 116 butiker och omsätter cirka 7,3 miljarder kronor.

Styrelserna i de båda föreningarna för diskussioner om en fusion, som skulle innebära att konsumentföreningen Göta överlåter sin verksamhet till Coop Väst, som blir övertagande förening.

Det är än så länge de båda föreningarnas styrelser som fattat beslut i frågan. I Coop Väst räcker det med styrelsebeslut, medan det för Kf Götas del krävs en extrastämma som ska hållas i maj. Den ordinarie stämman är nyligen avhållen.

Fusionen berör cirka 3 400 anställda.

Kf Göta har huvudkontor i Växjö och cirka 900 anställda i 47 butiker i Småland och på Öland, med en sammanlagd omsättning på cirka 1,8 miljarder kronor.

För ett år sedan sprack föreningens planerade fusion med den mindre föreningen Coop Oskarshamn med omnejd, sedan dess stämma röstat nej till samgåendet.

– Vi har under många år diskuterat tillsammans med olika andra föreningar för att få fram konsoliderade och starka enheter, säger Kf Götas vd Jerry Svennerlind till Fri Köpenskap.

– Den digitala transformationen som pågår kommer att förändra butiksnätet, och vi behöver vara starka för att klara av den.

Förutsatt ett positivt stämmobeslut tror Svennerlind att en fusion kan genomföras i oktober-november.

Coop Väst har huvudkontor i Uddevalla och cirka 2 500 anställda i 69 butiker i Västsverige, med en sammanlagd omsättning på 5,5 milljarder kronor.

Coop Väst äger utöver den egna verksamheten 50 procent av gränshandelsföretaget Grensemat AB tillsammans med norska Coop Øst.

– Vi har en lång tradition av fusioner inom kooperationen, säger Coop Västs vd Ronny Wångdahl.

– De ger större muskler och större möjligheter att agera på marknaden.

Han lyfter också fram Coop Västs erfarenhet av e-handel.

– Vi har hållit på ett tag och har kommit lite längre. En fusion ger oss möjlighet att vara mer offensiva även i det nya området.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078