23948sdkhjf

Nu värderas Ica och Axfood högre

Ica och Axfood ”säkra hamnar”, enligt analytiker.

ABG Sundal Collier pekar ut Ica och Axfood som "säkra hamnar" i det nuvarande marknadsläget och hänvisar till att de svenska dagligvarubolagen är en av få sektorer som gynnas av covid-19.

Det framgår av en analys där både Axfood och Ica uppgraderas till behåll (sälj), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om på fredagsmorgonen.

"Samtidigt som covid-19 har renderat en mer positiv marknadsprognos för den svenska dagligvarumarknaden, har värderingen kommit ned då Ica Group och Axfood har fallit omkring 15 procent från toppnivåerna under hösten 2019", skriver ABG i analysen.

Risken för en ytterligare nedgång i värderingsmultiplarna under de kommande tolv månaderna är enligt ABG Sundal Collier därmed begränsad.

Dagligvarumarknaden i Sverige har fått en bra start på 2020 med en kalenderjusterad uppgång på totalt cirka 4,5 procent de första två månaderna, skriver ABG. Analysfirman har därför, i kombination med att sektorn påverkas positivt av covid-19, uppdaterat sin marknadsprognos och räknar nu med en skarp ökning i marknadstillväxten i år.

"Vi hävdar också att marknaden kan hålla sig uppe på en bra nivå de kommande åren, trots en potentiellt blek makromiljö", skriver ABG som spår att marknadstillväxten kan bli 9 procent första kvartalet i år, 4 procent andra kvartalet och 4,6 procent under helåret 2020.

I analysen tar ABG också upp att Ica och Axfood har stabila kassaflöden, vilket i kombination med starka balansräkningar indikerar låg likvid risk.

"Trots förhöjda investeringsbehov under de kommande åren, befarar vi inte utdelningssänkningar i något av de två bolagen", skriver ABG.

Riktkursen för Ica höjs till 385 kronor (380) och för Axfood till 190 kronor (185).

På fredagseftermiddagen hade Ica stigit 3,1 procent till 410:20 kronor och Axfood hade gått upp 2,4 procent till 190:75 kronor.

Även Nordea pekar ut matvaruhandeln som av få sektorer som gynnas av coronaviruspandemin. Rädslan för viruset leder till bunkringsbeteende vilket i sin tur gör att matvaruhandeln tar marknadsandelar från restaurangbranschen, skriver Nordea i en analys.

Banken höjer ebit-estimaten för Ica med 6 procent respektive 2 procent för 2020 och 2021.

"Vi menar att Ica kommer att leverera en stark rapport för det första kvartalet och att bolaget kommer stå starkt i en fortsatt volatil marknad", skriver banken, som höjt sin rekommendation för Ica till behåll från sälj, en höjning Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på fredagen.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079