23948sdkhjf

Ägg och knäckebröd ökar i efterfrågan

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Toalettpapper har sålt som smör i solsken under coronakrisen men även andra varor har ökat i efterfrågan. Knäckebröd är en av dessa kategorier som sålt mer än någonsin tidigare och bland annat Leksands knäckebröd har fått ta in extrapersonal från restaurangbranschen för att säkra produktionen, det skriver Dalarnas Tidningar.

Läs också: Rekordnotering: i princip alla sålda ägg är svenska

– Vi blev väldigt överraskade, vi vaknade upp en morgon och insåg att det inte blir något påskstopp i år för att vi måste fylla upp lagren, berättar Peter Joon för tidningen.

Lagret är inte tomt, men börjar glesna något och under vecka tolv sålde Leksands knäckebröd 330 ton bröd vilket är 220 ton över budget och ett nytt rekord. Hittills i år ligger försäljningen 450 ton över budget.

Så vad äter man till knäckebröd om inte ett kokt ägg? Det är iallafall mycket som tyder på att så är fallet för många då svenska äggproducenter, redan innan påsk, märkt av en ökning i efterfrågan.

– Vi samlar in statistik en gång i kvartalet så vi har ännu inga siffror, men när vi stämmer av med våra packerier så märkte vi att folk även valt att köpa på sig extra mycket ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg till Food Supply.

Läs också: Hon är den nya äggledaren

Försäljningen till dagligvaruhandeln har ökat, men samtidigt har den även minskat något till restauranger och storkök, vilket har varit en utmaning för packerierna.

– Det har inte varit något produktionsproblem men eftersom produktionen flyttade från restauranger till dagligvarukedjor så blev det lite körigt i logistiken till en början, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

På sikt förväntas försäljningen under påsk minska något då många nu bunkrat upp med ägg och då den svenska självförsörjningsgraden för ägg ligger på hela 97,5 procent finns det inga hot för produktionen just nu. Men det finns en oro för framtiden.

– EU har ett stort fokus på att hålla gränserna öppna för leverans av livsmedel men då det importeras soja från Sydamerika och även från Italien som är hårt drabbat så finns det orosmoment. Vi har avstämningar flera gånger i veckan med packerier och myndigheter och nu är det inga problem men det finns så klart en viss oro, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Mer om: Svenska Ägg
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Här öppnar landets största obemannade butik

Coronaviruset
Kampanj ska få kunden tillbaka i butiken

Plus

Coronaviruset
Coronavåren: "Det var aldrig någon brist"

Gotlandsbutik jublar när reserestriktioner hävs: ”Slipper säga upp sommarpersonal”

Plus

Coronaviruset
Coronavåren: "Ingen har lagt sig ner för att dö"

Nyhetsbrev

Arkiv

Lidls tolfte butik i kommunen är igång

Matsmarts sajt kraschade när Paolos-produkterna släpptes: "Aldrig varit med om något liknande"

Försäljningen slog rekord och varorna såldes slut.

Nästan alla har ändrat sitt köpbeteende under krisen

Debatt
Ny Icareplik: ”Att Icahandlarna är fria företagare är ett faktum”

Här planerar Coop en ny butik

Bygglovsansökan är inlämnad till kommunen.

Orkla köper Havrefras

Bekräftat: Matsmart tar över Paolos lager

På nytt jobb
Nya handlare till förbundets styrelse

Ny Willys-butik – 3 800 kvadratmeter

Debatt
"Franska livsmedelskedjor tar större ansvar för kycklingarnas välfärd än de svenska"

Plus

Matpriskollen: Ica fortsätter bromsa kampanjer

Nu avgörs miljardstriden om vegetariskt

Dagligvarugalan
Sveriges tio bästa matbutiker – enligt Årets butik-juryn

Lisa Schuman: ”Nivån är hög med butiker från hela vårt avlånga land”

Ytterligare fem Netto hos Coop Väst ställs om – 18 på tur

På nytt jobb
Hon är ny på Marketing Clinic

Personalen i Netto-butik uppsagd

Förhandlingar om butiken pågår.

Mathem dubblar i Göteborg

Mat och apoteksvaror i samma påse

Lidl söker efter Gotlandsproducenter

På nytt jobb
Hon blir ny CFO på Linas Matkasse

Krönika
Välkommen till den nya mathandeln: restaumarts, delifiering och farmologi

Svensk Handel: Riv upp plastpåseskatten – underlaget felaktigt

Cibus i ny affär om dagligvarufastigheter

På nytt jobb
Han är ny ordförande i Svensk Egenvård

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för svensk torsk

Skarpnäcksbutiken öppnade upp kundvarvet

På nytt jobb
Han tar klivet upp som vd för HL Display

Litet kaffeföretag vände under corona – stort avtal med Lidl

Atrias grillar på finska bibliotek

På nytt jobb
Förstagångshandlare tar över Sörmlandsbutik

På nytt jobb
Han är ny i Svenskmärknings styrelse

Se alla Företagens egna nyheter

Unboxing – Är din förpackning värd att packa upp?

Ny katalog: försändelseemballage till din webbshop

Paptic: Ett hållbart pappersemballage med plastens fördelar

E-handel: Varumärkesförpackningar ökar försäljningen

Ny katalog: Emballage och inslagning för butik och webbshop

A50- en kraftfull Android mobil POS

Nordic Retail följer de danska myndigheternas rekommendation

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Vad är det bästa köksredskapet att använda på en keramisk

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experien...

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Sänd till en kollega

0.157