23948sdkhjf

Trängselansvarig i branschens nya direktiv till butikerna

Ansvarig person i butiken ska bedöma om avstånd hålls och om antalet kunder behöver begränsas.

Butikerna behöver utse en ansvarig person som bedömer om avstånd hålls och om tillträdet till butiken behöver begränsas. Det är en av konsekvenserna av de rekommendationer som regeringen och Folkhälsomyndighetens presenterade i onsdags för att minska smittspridningen.

Svensk Dagligvaruhandel har tagit fram nya gemensamma riktlinjer för hur butikerna ska agera utifrån Folkhälosmyndighetens nya råd till handeln. Det handlar om att begränsa antalet kunder som vistas i lokalerna samtidigt och att ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller på annat sätt säkra att avståndet är stort nog mellan kunderna.

Arbetet med att anpassa verksamheten efter de nya riktlinjerna inleds direkt och åtgärderna ska införas successivt utifrån varje butiks förutsättningar.

Så här sammanfattas branschen nya gemensamma riktlinjer:

  • Butiken ska arbeta för ett jämnt kundflöde och uppmana kunder, att i den mån det går, komma de tider då besöksantalet brukar vara lägre.
  • Markeringar ska appliceras på golven för att hjälpa kunder att hålla avstånd.
  • Butiken ska informera och påminna kunder om att de ska hålla avstånd till varandra. Det kan ske på olika sätt beroende på butikens förutsättningar, men kan ske genom ljud eller text.
  • Butiken ska också informera om att tillträde till butiken kan begränsas om man bedömer att avstånd mellan kunderna inte kan hållas på grund av att det är för många personer i butiken samtidigt.
  • Butiken ska utse en ansvarig person som bedömer om avstånd hålls och om tillträdet till butiken behöver begränsas.
  • Vid begränsat tillträde till butiken, ska ett kösystem upprättas där avståndet mellan personerna i kön ska vara minst 1,5 meter.

Det fullständiga dokumentet med alla riktlinjer återfinns här.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.112