23948sdkhjf

Ica och Volvo samarbetar

Ica och Volvo hjälps åt kring livsmedelsförsörjningen

Ica har under sex års tid köpt ledig kapacitet på godståg från Gent i Belgien till Sverige av svenska logistikföretaget Scanlog. Tåget har fraktat gods från Volvo i Sverige till sin fabrik i Gent. Fabriken har stängt vilket medfört att tåget stått stilla.

Ttillsammans med Volvo startade Ica i påskveckan ett samarbete med Scanlog och Green Cargo för att åter få tåget i drift, trots att linjesträckan inte får med sig gods söderut. Två 19-vagnarståg i veckan kommer frakta varor till Icas lager från Gent. Det motsvarar en godsmängd av 80 lastbilar i veckan.

På det sättet ska risken för varubrist reduceras i det osäkra läget med smittspridningen i Europa och potentiellt kapacitetsbortfall på chaufförssidan på grund av sjukskrivningar.

– Vi på Ica arbetar ständigt med att minska klimatpåverkan från våra transporter och vill fortsätta att göra det, trots de svåra tider vi och människor runt om oss upplever just nu. Vi har ett viktigt samhällsansvar när det gäller att trygga livsmedelsförsörjningen men också för att minska utsläppen. Just nu får vi de flesta leveranser som vi behöver, men för att säkra detta även framåt är vi glada att vi har kunnat komma till en lösning om att återuppta tågsträckan från Gent, säger Magnus Stadig, logistikdirektör på Ica.

Volvo vill tillsammans med Ica ta ett avgörande samhällsansvar och säkra en del av den svenska livsmedelsförsörjning.

– Att mat, mediciner och andra förnödenheter når sina destinationer är transportsystemets mest grundläggande funktion. I väntan på att godsmängderna söderut kommer igång känns det bra att kunna ställa upp så att stora mängder livsmedel kommer in i landet, säger Fredrik Vråmo, vice president logistics purchasing på Volvokoncernen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109