23948sdkhjf

Stort gensvar för Axfoods snabbspår för lokala producenter

Över 150 producenter har anmält sig och 120 har redan godkänts.

De svenska lokala matproducenterna upprop om att de behöver stöd från de stora dagligvarukedjorna under coronaepidemin har hörsammats på flera håll. Exempelvis har Lidl de senaste två veckorna skrivit avtal med sex producenter.

Axfood har för att underlätta för de lokala producenterna öppnat ett snabbspår för att bli leverantör till kedjornas olika butiker; Hemköp, Willys, Tempo och Handlar’n. Detta för att korta ner och effektivisera den normala processen, och snabbt få ut lokalt producerade matvaror med bibehållen livsmedelssäkerhet.

Redan efter knappt tre veckor har 150 producenter kontaktat Axfood via snabbspåret. Omkring 120 av dem är nu godkända och kvalitetssäkrade. Ett 20-tal av producenterna har redan varor på butikshyllor runtom i landet, eller har varor på väg till butik.

– Jag är glad och stolt över att så många matproducenter vill samarbeta med oss. Utöver att hjälpa dem och göra det möjligt för våra kunder att stötta de småskaliga svenska matproducenterna hoppas vi också kunna bygga långsiktiga relationer med många av dem, säger Nicholas Pettersson, vd på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab, som driver arbetet.

Leverantörerna representerar många olika typer av lokalt producerade matvaror inom dryck, mejeri, kött samt frukt och grönt. Bland de butiker som redan har snabbspårsvaror i sortimentet finns Hemköp Tallboda, som till påsken hade charkvaror från Östgöta Gris i hyllorna.

– I det läge vi befinner oss känns det suveränt att vi både kan hjälpa små lokala producenter och skapa ett mervärde för kunderna i butiken. Det ger oss också en möjlighet att anpassa sortimentet utifrån att våra kunder ofta efterfrågar lokala produkter, säger Philip Arén, butikschef på Hemköp Tallboda.

På Hemköp i Lännersta har man beställt rapsolja från Säby Gård, på Willys i Åhus finns en ny lokal öl i sortimentet från Charlis Brygghus och på Hemköp i Svedala har växtbaserade mejeriprodukter från Maisha tagits in i sortimentet. Ett tiotal lokala leverantörer, däribland Köpings Musteri, Högtorps Gård, Kombucheriet, Swedish Tonic och Brewify, har levererat lokalt producerade varor till Hemköp Torsplan i Stockholm. Det har även småländska musteriet Berga Bruk.

– Jag hoppas att så många butiker som möjligt tar den här chansen, och att det också är starten på fler långsiktiga lösningar som är bra både för matlandet Sverige och samhället i stort, säger Kajsa Leander, vd Berga Bruk Musteri och äppelodling. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094