23948sdkhjf

Oron för smitta stor bland butiksanställda – Handels hotar med skyddsstopp

60 procent tycker att arbetsgivarna borde ha gjort mer.

Oron för att smittas av covid-19 är stor bland de anställda i butikerna. Sex av tio förtroendevalda tycker inte att arbetsgivarna har gjort tillräckligt för att de anställda ska känna sig trygga på jobbet, skriver Handelsnytt och refererar till en undersökning som gjorts av fackförbundet Handels.

Thea Holmlund, utredare på Handelsanställdas förbund, har gjort enkäten som 800 skyddsombud har svarat på. 

– Det är ofta först när personalen tagit initiativ – som plexiglas i kassan – som det har hänt något. Trots att det är arbetsgivarens ansvar. Skyddsstopp är absolut en möjlighet om arbetsgivaren inte tar sitt ansvar. Kan butikerna inte ordna en trygg arbetsmiljö så kan de inte hålla öppet, säger Thea Holmlund till Handelsnytt.

Drygt hälften har riskbedömt vilka arbetsuppgifter som kan innebära smitta, men bara en tredjedel har undersökt hur förändrad arbetsbelastning och anställdas allmänna säkerhet, som vid hot, påverkas av coronakrisen.

– Enkäten visar att arbetsgivaren inte får glömma alla andra viktiga delar av arbetsmiljön, även de som inte har direkt med smitta att göra. På många ställen har arbetsbelastningen blivit tyngre. Man hinner inte städa för att man har så mycket att göra.

Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel har slagit fast riktlinjer som handeln ska följa. Men bara en femtedel av arbetsgivarna har utsett en ansvarig för att begränsa antalet kunder i butiken. Nästan lika få har kösystem utanför butiken. Inte ens en tredjedel har möblerat om för att minska trängseln på golvet.

– Plexiglas kan skydda anställda i kassan, men på golvet finns inget skydd och där har man ingenstans att ta vägen, säger Thea Holmlund.

Så många har infört de här åtgärderna i butikerna:

  • 92 % handskar och handsprit till personalen.
  • 90 % gett information.
  • 83 % markeringar om att kunder ska hålla avstånd.
  • 67 % har infört noggrannare städning.
  • 27 % har möblerat om för att undvika trängsel.
  • 24 % har kösystem utanför butiken.
  • 22 % har utsett ansvariga för att avgöra om man behöver begränsa antalet kunder.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078