23948sdkhjf

Ocado i blåsväder efter miljardbonus

Icas leverantör av robotlager betalade förra året ut 720 miljoner enbart till sin vd.

Brittiska Ocado, som tillhandahåller e-handelslösningar och robotlager till dagligvaruhandel, betalade under 2019 ut motsvarande 720 miljoner kronor till vd:n Tim Steiner i lön och bonus. Det var för mycket, enligt fristående rådgivare och en av bolagets storägare, som kommer sätter sig till motvärn på onsdagens stämma.

Royal London Asset Management (RLAM) kommer gå på den linje som rekommenderats av den fristående rådgivaren Institutional Shareholder Services och rösta emot Ocados "frikostiga" ersättningar till vd och ledningsgrupp på totalt nära motsvarande 1,1 miljarder kronor (87,5 miljoner pund), enligt Reuters.

– Ocados senaste ersättningsrapport är ett typexempel på hur illa designade bonusprogram leder till ett överflöd av belöningar till ledningen, sa Ashley Hamilton Claxton, chef för hållbara investeringar vid RLAM.

Bonusprogrammet sattes upp under 2014 och de tillväxtrelaterade målen uppnåddes med råge, vilket renderade i att bolaget under 2019 betalade ut totalt 87,5 miljoner pund till ledningspersoner som vd, finanschef och verksamhetschef.

Vd Tim Steiner är en av Ocados grundare. Han har varit verksam i bolaget sedan år 2000. Sedan börsnoteringen har aktien i bolaget, som skrivit en mängd stora avtal för robotlagerlösningar med dagligvaruhandlare runt jorden, stigit med över 600 procent sedan bonusprogrammet instiftades.

Ocados börsvärde är nu högre än det kombinerade värdet av den näst största brittiska dagligvaruhandlaren Sainsburys kombinerat med det för marknadsfyran Morrisons. Verksamheten har sett en klar positiv påverkan från viruspandemin, som förändrat kundbeteenden mot allt högre grad av onlinehandel av livsmedel.

En av de dagligvaruhandelsaktörer som tecknat kontrakt med Ocado är svenska Ica, som 2018 investerade i en helautomatiserad e-handelslösning för 600 miljoner kronor. E-handelslagret ska stå klart 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.174