23948sdkhjf

Blå skyltar för lokalproducerat – gemensamt grepp bland handlare

37 av 50 handlare positiva till nya satsningen.

Lanthandlare i Västerbotten har tillsammans med länsstyrelsen arbetat fram tydliga blå skyltar med texten ”Lokal mat”, som sätts upp i och utanför butikerna.

Satsningen tog fart på allvar vid en handelsträff i Lycksele i november. Stina Fernerud, projektledare vid länsstyrelsen har varit drivande i projektet.

– Jag spann vidare på det stora intresset som handlarna visade, 37 av 50 var positiva till idén om att visa upp att de sålde lokalproducerade livsmedel i sina butiker, säger hon till tidningen Västerbottningen och tillägger:

Matens ursprung är viktig, men vid intervjuer har vi fått klart för oss att lokal mat kan vara svår att hitta i en affär med mat från hela världen, där kan lanthandlarnas initiativ vara en start för hela länet.

Handlarna har själva varit med och tagit fram de blå skyltarna, som bland annat placeras intill lokalt producerade varor i hyllorna. Fredrik Eriksson, handlare hos Ica Nära Gräsmyr, hyllar satsningen.

Tanken är god att gynna de livsmedelsproducenter som är nära oss, kunderna efterfrågar norrländska livsmedel och jag tror att efterfrågan på lokalt och regionalt producerade livsmedel kommer att öka efter coronapandemin. Folk inser att det är viktigt att värna det vi har här i norr, säger han till Västerbottningen.

Kampanjen är en av många aktiviteter inom länsstyrelsens projekt Matkompassen som finansieras med medel från Landsbygdsprogrammet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063