23948sdkhjf

Handels ordförande föreslås bli LO-bas

Handels ordförande föreslås bli ordförande för hela LO. LO:s valberedning förordar att Susanna Gideonsson efterträder Karl-Petter Thorwaldsson som LO-bas vid kongressen den 15 juni. 

– Det är känns stort att vara valberedningens förslag. Jag är både stolt och rörd, säger Susanna Gideonsson.

Susanna Gideonsson är 57 år gammal, uppväxt i Norrbotten och boende i Umeå. Hon har varit ordförande för Handelsanställdas förbund sedan 2014 och har lång facklig erfarenhet.

– Utmaningarna för LO och svensk arbetsmarknad är många och svåra. Tillsammans och med enighet kan vi klara dem. Coronakrisen har tydligt visat att utan arbetare i alla sektorer stannar Sverige. Sådant vi inte tidigare tänkt på har blivit övertydligt. Utan pappersarbetare inget toapapper, utan handelsarbetare inga butiker, utan undersköterskor ingen fungerande vård.

– Det ansvaret och den tyngden måste börja synas i lönekuvert och i politik för ökad jämlikhet.

LO:s valberedning föreslår Therese Gouvelin och Lisa Bengtsson som vice ordföranden och Torbjörn Johansson som avtalssekreterare. Det är första gången tre kvinnor ingår i förslaget till LO:s ledning. Gouvelin är sedan 2016 förste vice LO-ordförande och Bengtsson är i dag förbundssekreterare i Kommunal.

– Svensk arbetsmarknad står inför en omdaning. Tjänstesektorn växer och med den en stor facklig utmaning. Erfarenheterna från kvinnobranscher i den föreslagna ledningen kommer vara viktiga för LO. Ska den svenska modellen överleva måste facken bli bättre på att organisera arbetare i dessa sektorer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079