23948sdkhjf

Ökad framtidstro i tudelad handel

E-handlarnas framtidstro förbättrades också.

Butikshandlarnas framtidstro förbättrades i juni. Men det är en tudelad handel. I dagligvaruhandeln har framtidsindikatorn ökat med 11,4 enheter till 85,1, medan uppgången i sällanköpshandeln är lite mindre, med +7,0 enheter till 74,3.

Totalt för juni visar Svensk Handels Handelsbarometer att Framtidsindikatorn för butikshandeln stiger med 9,2 enheter till 79,6, vilket fortfarande är avsevärt lägre än vid samma period förra året och en bra bit under den neutrala nivån på 100. Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, var 70,4 i maj.

Även om matförsäljningen gått starkt i krisen är det även många dagligvaruhandlare som drabbats hårt. Framför allt mindre servicebutiker och matbutiker i city- och gränshandelslägen.

Svensk Handel noterar att i och med att samhället börjar öppna ljusnar framtidsutsikterna.

– Det har varit tre tuffa coronamånader med stora försäljningstapp för handeln. Lättade reserestriktioner och att rörligheten i samhället sakta börjar komma igång igen inför sommaren är en nyckel för att många butiker ska kunna överleva, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

E-handlarnas framtidstro förbättrades också. Framtidsindikatorn steg till 115,7 i juni från 99,6 i maj.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078