23948sdkhjf

Veganföretag lägger ner efter skandal

Veganföretaget Seitanfoods kommer att läggas ner på eget initiativ. Detta efter att företagets ägare Nikolaos Pizanias hamnat i blåsväder på grund av att han skrivit rasistiska kommentarer i sociala medier. Bland annat ska Nikolaos Pizanias, enligt tidningen Syre ha skrivit att: ”de kolorerades ”endgame” är ett folkmord på vita, eller rättare sagt deras utrotning. De hatar vita och vill utrota dem”.

Först påstod företaget att kommentarerna kom från ett fejk-kontot, men senare gick Nikolaos Pizanias själv ut med en ursäkt på Facebook där han bland annat skrev: "Jag tar avstånd från rasism och tycker det är bedrövligt med hatiska motsättningar mellan grupper, oavsett härkomst. Om jag har bidragit till dessa så vill jag nu börja ta avstånd från dem". 

Men när Food Supply pratar med Nikolaos Pizanias menar han att han inte ber om ursäkt för sina uttalanden.

– Jag pudlar inte och tänker inte backa, utan stå för det jag skrivit, säger han.

Flera företag har nu valt att säga upp sina avtal med Seitanfoods, både kedjor som Coop men även de flesta leverantörerna har försvunnit. Enligt Nikolaos Pizanias hade företaget problem redan innan skandalen då den leverantör som stod för nästan 90 procent av Seitanfoods varor blivit uppköpt och inte längre skulle leverera varor.

Seitanfoods har varit framgångsrika de senaste åren. Från 2016 till 2019  ökade omsättningen från 5 miljoner kronor till 23,6 miljoner. Samtidigt låg resultatet 2019 på plus 2 miljoner kronor. Men enligt Nikolaos Pizanias finns det inte mycket att sälja vidare, vilket skulle kunnat vara ett alternativ till nedläggning.

– Det är rätt många som hört av sig och visat intresse men det finns inte så mycket av värde förutom ett lager med en massa varor, säger han.

Nu ska lagret säljas av och det godis företaget har ska skänkas vidare till en välgörenhetsorganisation för barn, eller brännas i en stor majbrasa enligt Nikolaos Pizanias om ingen sådan kan hittas. Han vill nämligen inte att varorna ska hamna i händerna på veganer. En grupp som Nikolaos Pizanias menar kidnappats av "feminister och anti-rasister".

– Det är framförallt de som avgudar Gudrun Schyman och röstar på FI samt unga kvinnor som inte har särskilt bra koll, säger han.

– Jag vill starkt varna alla företagare för att ge sig in i veganbranschen överhuvudtaget. Nästan alla företagare jag känner är höger och har åsikter som jag. Hela den här deplatformeringskulturen måste upphöra, det  borde inte vara så viktigt vad en enskilt vd säger. Tar vi bort alla de här företagen så blir det som i Sovjetunionen där man avrättade alla de rika bönderna, vilket ledde till svält, säger Nikolaos Pizanias.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078