23948sdkhjf

Brödöl lanseras på Coop

Varje dag slängs nästan 200 ton bröd, något som företaget Brave brews vill ändra på. Därför lanserar  de nu en öl där 20 procent av kornet bytts ut mot brödsvinn i cirka 25 Coop-butiker i Stockholmsområdet. 

Öl gjort på bröd är inte nytt, men syftet är enligt Brave brews heller inte att i första hand tillverka öl, utan gå till roten med själva svinnet.

– Det som gjorts har till stor del varit marknadsföringsgimmickar för att kunna släppa en intressant pressrelease. Vi vill förändra hela brödkedjan och det vi egentligen vill angripa är själva källan till svinnet som bland annat återfinns i strukturen med gratis returer och liknande. Det kan låta som en utopi men lyckas vi så kommer det inte ens att tillverkas någon brödöl i framtiden, säger NiclasTunebro, medgrundare på Brave Brews.

– Det viktigaste är att det här inte blir ett sätt att köpa sig fri från att minska svinnet vid källan, det kan bli ett lätt sätt för företag att bli av med sitt matsvinn men poängen är ju att det inte ska bli något matsvinn till att börja med, fortsätter han.

Ungefär 11 000 flaskor, eller 4 000 liter öl, ingår i den första batchen som nu släpps både som 3,5:a och  som en alkoholfri variant i en testlansering i Stockholmsområdet där Värmdö bryggeri står för själva bryggandet. Brave brews tror också att det finns stor potential för att skala upp och expandera till nya städer, nya butiker och utveckla nya smaker i samarbete med fler micro-bryggerier.

Den första batchen öl, som går under namnet Crumbs, tillverkas främst av levainbröd från lokala bagerier för att därefter gå över till att samla in bröd från Coops butiker till nästa bryggning.

Men hur smakar själva ölen då?

– Det smakar som en klassisk lager med kraftiga citrustoner, med en viss brödsmak så klart, säger Niclas Tunebro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11