23948sdkhjf

Så funkar Pressbyråns nya Go-koncept – se filmen

Med hjälp av Boråsföretaget Instant Systems har Reitan Convenience tagit fram konceptet Pressbyrån Go, som ger tekniken för obemannade butiker ett skutt framåt i Sverige.

En given förebild är Amazon Go, som använder liknande teknik och ger en liknande konsumentupplevelse, där kameror och sensorer känner av vad man plockar på sig inne i butiken.

– Vi har hållit på med utvecklingen i ungefär ett år, berättar Maria Isaksson, utveckingschef på Reitan Convenience Sverige.

Enligt henne har man tittat brett på andra lösningar, allt från Amazon Go till de nya svenska obemannade kedjorna.

Den första butiken, som öppnade förra veckan, ligger på Kungsholmen i Stockholm, i bekväm närhet till Reitans Conveniences huvudkontor. Företaget driver franchisekedjorna Pressbyrån och 7-Eleven.

Där testas nu det obemannade systemet skarpt i full drift i en befintlig Pressbyråbutik.

Men det är inget traditionellt pilotprojekt där man först testar och utvärderar för att sedan gå vidare, poängterar Mariette Kristenson, vd för Reitan Convenience.

– Det finns ett stort intresse från våra handlare, och vi är beredda att snabbt rulla ut flera obemannade butiker. Vi ser stora möjligheter, det finns många potentiella platser, säger hon.

Det kan vara både fristående lösningar och obemannade moduler i eller i anslutning till befintliga butiker.

I butiken på Kungsholmen ligger den obemannade modulen inbäddad i den befintliga butiken, vilket gör att en av fördelarna med obemannat; de i princip obegränsade öppettiderna, inte går att utnyttja.

Däremot gör det modulen säkrare för det som många betecknar som ett stort hot mot obemannade lösningar; snatterier. Maria Isaksson är dock säker på att den tekniska lösningen framgångsrikt ska förhindra dem.

– Vi tycker att vi hittat en bra lösning, säger hon.

Den tekniska lösningen består av kameror och viktsensorer som snabbt registrerar vilka varor man plockar på sig, och även vilka man ställer tillbaka när man ångrar sig. Det finns också en direkt koppling från modulens kaffeautomat till, så att även kaffet man köper registreras i appen.

Så går det till att handla med Pressbyrån Go.

På filmen där Maria Isaksson visar hur systemet fungerar håller hon i sin telefon, men det är enbart för att visa hur varorna registreras i appen när man plockar på sig dem.

Den enda gången man behöver hålla i telefonen är när man öppnar ingången genom att skanna en QR-kod, till skillnad från andra obemannade lösningar i Sverige där man behöver skanna de enskilda varorna.

Vid utgången finns en skärm, som när man ställer sig nära visar upp en lista över inköpen. Ett tryck på ”Godkänn” där öppnar utgången.

Sortimentet är inriktat på convenience med måltidslösningar, snacks och drycker. Men kommer också att kunna varieras beroende på läge och placering av de obemannade butikerna.

– Vi kommer att kunna vara oerhört flexibla, säger Maria Isaksson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078