23948sdkhjf

Lidl tänker miljonstämma kommun – 12 000 ton avfall hittades under marken

Lidl kräver kommunen på miljoner men möts av ointresse.

Bråket mellan Lidl och Karlskoga kommun går vidare. 2017 köpte Lidl mark av kommunen för att etablera en ny butik i Sandviken. Summan var två miljoner kronor och enligt Lidl stod det i kontraktet att marken skulle vara schaktbar.

Istället hittade kedjan 12 000 ton rivningsavfall som lämnats kvar efter det tidigare bostadshuset. I garaget väntade fler överraskningar i form av fläkrum, dörrar, radiatorer, armeringsjärn elkablar och mycket annat. Arbetskostnaden med att göra sig av med avfallet beräknas till drygt fem miljoner kronor.

När vi väl skulle köra igång så möttes vi av två decimeter grus vilandes på ett parkeringsgarage. I praktiken hade de jämnat det gamla huset med marken och lämnat det som fanns under marken orört. Sen hade de bara lagt på ett lager matjord och slätat över det, har Johan Vennerström, fastighetschef på Lidl tidigare sagt.

Sedan dess har Lidl försökt kräva att kommunen står för kostnaden, men fått kalla handen.

Vi har försökt vid ett flertal tillfällen att få till ett möte men de hänvisar oss bara till deras advokatfirma som de anlitat. När jag pratade med kommunen sade att de enbart kunde möta oss om vi drog tillbaka vårt pengakrav, säger Johan Vennerström till Karlskoga tidning.

Advokatfirman Maqs som representerar kommunen i ärendet anser att kommunen inte har anledning att ställa upp på Lidls krav.

– Kommunen har väldigt noggrant redogjort varför de inte har något felansvar gentemot Lidl. Man bestrider inte att det finns rivningsmassor i marken men ur ren juridisk bemärkelse finns det inget fel på fastigheten eller i det avtal som upprättats mellan dem och Lidl, säger kontaktpersonen Susanne Edensvärd till tidningen.

– Den gamla plan- och bygglagen innefattade inte det krav som i dag finns på en kontrollplan och det fanns ingen kontroll från kommunens sida mot entreprenören, och därför ingen möjlighet att agera mot dem. Det var också huvudanledningen till att plan- och bygglagen senare gjordes om, fortsätter hon.

Nu tänker Lidl stämma kommunen.

– Vi hade hoppats på att kunna komma till en överenskommelse på ett annat sätt men det är tydligt att det inte kommer vara möjligt. De har begått ett miljöbrott och de vill att vi ska stå för kostnaden för det och det är inte acceptabelt. Vi har förberett en stämningsansökan som ligger i min mailbox som vi kommer att skicka iväg om de inte går med på att träffa oss, säger Johan Vennerström.

Enligt Karlskoga tidning står det i rivningslovet för de tidigare bostäderna 2019 att: "Rivningen omfattar total rivning, även huskropp" samt att kvarvarande utrustning med mera överlåtes på rivningsentreprenören för vidare försäljning eller deponering". Det finns även en lista kring hälso- och miljöfarliga avfall.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078