23948sdkhjf

Äkta vara: ”Industriella påhitt” i vegokorven

Grillsäsongen har nu börjat på allvar och för allt fler svenskar är det inte en bit kött som ligger ovanför kolen utan ett vegetariskt alternativ. Vad dessa alternativ egentligen innehåller har konsumentorganisationen Äkta vara nu försökt ta reda på.

Att alternativen inte innehåller kött är givet men vad innehåller de istället? Bland de 90 olika produkter som Äkta vara undersökt framträder en komplex bild med flera olika ingredienser som på olika vis försöker återskapa köttets egenskaper.

– Det är lite som att man plockar isär råvarorna i sina beståndsdelar och sedan bygger ihop dem igen, fast i en kombination och på ett sådant sätt att de ska få egenskaper som mer liknar köttets, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara i en kommentar.

I granskningen använder sig Äkta vara av sitt egna begrepp "industriella påhitt" om ingredienser som vanligtvis inte skulle användas matlagning i hemmet så som aromer, koncentrerade proteiner och andra industriella tillsatser. De kan där efter konstatera att mängden "industriella påhitt" är vanligast i korv med i snitt 6,8 stycken följt av burgarna med 4,4 stycken och färserna med 3,3. Den vanligaste ingrediensen som återkom var metylcellulosa som återfanns i 78 av de 90 produkterna.

Vad som är huvudingrediens i de olika produkterna kan ibland vara svårt att avgöra konstaterar Äkta vara och visar på ett exempel med en produkt med en ingrediensförteckning skriven i fallande ordning efter storlek:

”Vatten, rapsolja, modifierad potatisstärkelse, salt, förtjockningsmedel (E407a bearbetad eucheumaalg, E415 xantangummi, E425 konjakgummi, E461 metylcellulosa)…”

– Man kan undra vad det här är för typ av produkt, när en stor del av den utgörs av vatten, olja och tillsatser. Den innehåller också väldigt lite protein. Nu har vi inte granskat proteinhalterna i alla korvar, men vi noterar i alla fall att just denna korv till och med innehåller mindre protein än korvbrödet den serveras i, säger Björn Bernhardson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109