23948sdkhjf

De fick Icas entreprenörspris

Norrländsk hudvård och skånsk AI kammade hem priserna.

Icas entreprenörspris 2020 går till företagen Care of Gerd samt Vultrus.

Med Icas entreprenörspris vill vi hylla företagare som med hjälp av innovationsförmåga och entreprenörskap förbättrar vårt samhälle. Årets vinnare arbetar båda för en mer hållbar produktion inom sina områden och har ett starkt engagemang för natur och människa. Med det här priset vill vi lyfta deras arbete, och ge dem energi att fortsätta, säger Per Strömberg, vd för Icagruppen och ordförande i juryn.

Priset delas ut i två kategorier och vinnare av kategorin Årets Lokala Hjälte blev Jokkmokksföretaget Care of Gerd, som drivs av syskonen Anna-Lena Wiklund Rippert och Johan Wiklund.

Care of Gerd är ett av världens nordligaste skönhetshus som tar tillvara på Lapplands naturliga resurser genom att förädla örter och bär till produkter snälla mot både hud och miljö. Skönhetsfabriken har 15 anställda och lockar både svenska och utländska turister.

– Det är en stor ära att få detta pris! Det ingen hemlighet att vi är stolta över vårt ursprung och Jokkmokk, och därför känns ”årets lokala hjälte” extra hedrande, kommenterar Johan Wiklund.

Kategorin Årets agtech-entreprenör går till Robert Schmitt som driver företaget Vultus i Lund. Genom AI och satellitbilder har han lyckats skapa ett hjälpmedel för bönder att minska användningen av konstgödsel.

Tjänsten tar fram skräddarsydda rekommendationer på precis vilka delar av åkern som behöver gödslas och vilka som inte behöver det. Tack vare tjänsten kan lantbrukare driva ett mer hållbart jordbruk samtidigt som de minskar sina kostnader för kvävegödsel.

– Det betyder väldigt mycket för oss att vinna Icas entreprenörspris i kategorin ag-tech. Priset innebär att vi får uppmärksamhet för våra tjänster, som hjälper oss uppnå vårt mål att effektivisera lantbruket, säger Robert Schmitt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11