23948sdkhjf

Handelsfacket kritiserar utdelningar

I ena vågskålen strålande tider och mångmiljonbelopp i utdelning. I den andra: beskedet att det inte finns utrymme för löneökningar.

Orimliga krav från arbetsgivarna, enligt LO-facket Handels förhandlingschef Per Bardh.

Ica har efter ett strålande halvår, åtminstone för mataffärerna, beslutat att dela ut mer pengar till aktieägarna. Axfood visar upp en liknande fasad. Och för de enskilda Icahandlarna, speciellt de större, ser det förmodligen ännu bättre ut med årliga mångmiljonutdelningar efter att försäljningen rusat med tio procent under krisvåren — kryddat med statsstöd.

- Det är orimligt att ställa krav på att våra medlemmar på golvet ska ha mycket, mycket, mycket mindre ersättning eller påslag än chefer och ägare tar ut, säger Per Bardh.

Att de enskilda Icahandlarna skor sig i den här allvarliga krisen sticker i ögonen, enligt Bardh.

- Det är lite väl magstarkt att, i det här läget, nu ska vi dra ut ännu mer pengar ur den här vinstmaskinen, säger han och nämner som exempel på hur många miljonbilar som står i vissa Icaägares garage.

Om någon månad återstartar de från i våras pausade löneförhandlingarna, både för Handels, men även för övriga stora delar av arbetsmarknaden. Och fackets krav står fast, tre procent mer i lön på ett år, även om Per Bardh tillstår att vissa delbranscher haft det väldigt tufft och helt slagits ut.

Källa: TT

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094