23948sdkhjf

Så totalt rasade gränshandeln

De norska reserestriktionerna mot Sverige medförde att den svenska gränshandeln rasade totalt. Från 4,1 miljarder norska kronor under andra kvartalet förra året, till 28 miljoner kronor i år. En nedgång med 99 procent.

– Gränshandeln under andra kvartalet 2020 var präglad av restriktionerna som trädde i kraft i mars, i synnerhet mot Sverige. Flera länder och regioner i Norden blev undantagna från den 15 juni, men de populära gränshandelsdestinationerna i Sverige förblev röda på smittkartan genom hela andra kvartalet säger Boyd Oyier på Statistisk sentralbyrå, SSB, till nyhetsbyrån NTB.

Samtidigt visar annan statistik att förändringar i norrmännens handelsmönster har ökat försäljningen av dagligvaror och alkohol i Norge.

På en rullande tolvmånadersperiod ligger gränshandeln på 9,7 miljarder norska kronor. Det är en nedgång på 42 procent jämfört med den föregående 12-månadersperioden.

Branschorganisationen Virke anser att den summan ändå är för hög.

– Stängda gränser visar oss i klartext hur mycket Norge förlorar på gränshandeln. Vi kan inte fortsätta att skicka arbetsplatser och värdeskapande över gränsen. Vi kräver handling i kommande statsbudgetar, säger Harald Jachwitz Andersen, vd for Virke Handel till nyhetsbyrån.

Siffrorna för det andra kvartalet präglas av en större osäkerhet än vanligt, konstaterar SSB.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094