Affärschefen för Supermarket jobbar bäst i motvind
– Det är få gånger under mina 27 år på Ica som jag känt mig så stolt som jag gjorde under de värsta krisveckorna i våras, säger Ica Supermarkets affärschef Kalle Fahlin.
Kalle Fahlin imponeras av handlarnas kreativitet och engagemang att hjälpa sina kunder. Nu blickar han framåt mot ett nytt normalläge efter pandemin.
Hittills har året med pandemin varit utmanande men i det stora hela positivt försäljningsmässigt för branschen, enligt Kalle Fahlin. För Ica Supermarketbutikerna, där han är affärschef, har det gått både bra och varit riktigt utmanande.
KALLE FAHLIN:
Titel: Affärschef Ica Supermarket.
Ålder: 50 år.
Familj: Fru, två barn hemma, 18 och 14 år. Två utflugna bonusbarn och bonusbarnbarn.
Fritidsintressen: Familjen. Lantstället i Stockholms skärgård.
Utbildning: Ekonomi och juridik på universitetet. Icautbildningar inom både butiksledning, ledarskap och strategi.
Bakgrund: Långvägare inom Ica med lanseringen av Ica-kort. Därefter affärs- och marknads-utveckling, olika ansvarsroller inom marknad. Affärschef Ica Supermarket 2015. Tidigare också jobbat extra i butik och stöttat sin bror som drev RIMI-butik under 1990-talet.
Mentor: Pappa och fru har påverkat hans sätt att se på världen.
Bästa beslutet: Att ta det här jobbet.
Supermarketbutikerna har svagast utveckling sedan årsskiftet av Icas fyra profiler. Det är en utmaning för den personliga helhetsbutiken.
– Supermarketbutikerna är inte en homogen grupp. En del som har det tufft nu är gränshandelsbutikerna. De är vanligtvis starka. Dit räknar jag även in Norrlands inland, eftersom vi har en stor grupp norrmän på besök normalt. En annan del som haft en rad utmaningar är våra citybutiker och gallerior som tappat sina naturliga kundströmmar, säger han.
Spannet är stort inom formatet.
– Vi har butiker som agerar näst intill stormarknad på sin ort, till butiker som fungerar mer som närbutik. Gemensamt är att handlarna är lösningsorienterade och anpassar sig till sina lokala marknader. Under coronakrisen har exempelvis e-handeln tagit rejäl fart med olika lösningar. Ibland så enkla som telefonbeställningar.
Precis som sina kollegor på Icas andra profiler ser Kalle Fahlin sin roll som kommunikatör och smörjmedel mellan handlare och Ica Sverige. Dagen delas mellan handlarråden, samtal med enskilda handlare och möten internt inom Ica Sverige. Våren brukar vigas för butiksbesök och på hösten hålls i normala fall större handlarmöten runtom i landet.
– Där får man energin. Supermarketbutikens viktigaste egenskap är ”att vara personliga” och det präglar också handlarna. De har stort engagemang i sitt lokalsamhälle. Jag tror starkt på Supermarket som format för framtiden. Butiker på hemmaplan, med ett helhetserbjudande och en stark lokal förankring.
Kalle Fahlins jobb, förutom att bistå butikerna med marknadsprogram, är att stötta med verktyg för sortiment och pris samt för att effektivisera driften.
– Men det viktigaste är ändå att lyssna och coacha. De ser jag som mina framträdande egenskaper som ledare. Jag vill se andra leverera resultat, men också att förstå sin del i helheten. Jag skapar förtroende och ger argument, nudgin, för olika strategier vi behöver driva. Det kan ta år att få med sig en del på tåget. En sådan fråga är till exempel e-handeln.
– Jag jobbar också bäst i motvind. Jag är en tävlingsmänniska med höga krav och jag gillar att vinna.
Han blickar framåt efter pandemin och ser ett nytt normalläge.
– De stora trenderna, som e-handel, hälsa och fokus på pris har fått extra fart under pandemin. Vi pratar mycket om att tydliggöra prisvärdet i Supermarketbutikerna. Det vill säga att matcha det faktiska priset kunden betalar med de mervärden butiken står för i form av sortimentet, servicen och närheten.
Måltidslösningar i form av enkla genvägar har också ökat när kunderna är hemma mer. Svenskt och lokalproducerat blir allt viktigare för våra kunder och här har våra handlare ett stort engagemang. Vi inom Ica stöttar med kontakter till leverantörer och vissa handlare går ihop i nätverk för att skapa förutsättningar för mindre lokala producenter att nå kunderna.
1. Vad har du fokuserat på hittills?
– Handlardialogen och att bygga förtroende, vilket ligger i rollen. Att lyssna på handlarna. När det gäller butikernas kunderbjudande så har ett stort fokus lagts på att säkra basen, som betyder rent och snyggt, rätt pris och sortiment och rätt exponeringar. Måltidslösningar har också ökat kraftigt i butikernas erbjudande de senaste åren.
2. Vad är viktigast just nu?
– I våras var det mycket krishantering och krissupport till butikerna. Nu handlar det om att säkerställa en bra dialog och
upprätthålla engagemanget, trots att vi inte kan träffas fysiskt i samma utsträckning som vi brukar. Vi utvecklar digitala möten i hög takt just nu.
3. Vad händer inom 5 år?
– Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen kliver på allvar in i butikerna. Både i driften av butik och i kunderbjudandet. Och så ser jag ett uppsving för områdesbutiken som format.
Under 2019 öppnades inte någon ny Supermarketbutik men i våras fick Ica Supermarket Fanfaren i Karlstad nytt läge och till vintern konverteras Ica Nära Lindvallen till Supermarket.
– Jag är stolt över våra tidigare nyetableringar i Gävle, Linköping och i Kalmar. Butikerna har gått bra.
Kalle Fahlin har inte någon tidigare erfarenhet av krishantering liknande den som krävts under året pandemi.
– Men jag är djupt imponerad av hur hela Ica slutit upp under den första delen av krisen för att säkerställa försörjningen av dagligvaror till alla kunder i vårt land. Som exempel kan nämnas hur många handlare löst hemleveranser till äldre kunder i riskgrupper som inte har några anhöriga som kunnat hjälpa till. Många handlare och butiksmedarbetare har slitit hårt under våren och sommaren.
– Samtidigt var Ica som bolag snabba med att upprätta flera olika krisgrupper med syfte att stötta handlarna och butikerna med riktlinjer, kommunikationsstöd och lösningar för att underlätta social distansering i butikerna och utbyte av goda erfarenheter.
Icas fyra format:
ICA NÄRA
Format: Närbutik
Läge: Nära kundens bostad eller arbete
Antal butiker: ca 630
Upptagningsområde: 2 500-4 000 invånare, med radie på cirka 400-500 meter
Storlek: 400-800 kvadratmeter totalyta
Säljyta: 150-700 kvadratmeter
Önskad tomtyta: Max ca 2 500 kvadratmeter
Sortiment: Brett och grunt
Färskvaror: Prioritering av bröd samt frukt och grönt
Servicegrad: Mycket hög
ICA SUPERMARKET
Format: Matmarknad
Läge: Nära kundens bostad eller arbete
Antal butiker: ca 422
Upptagningsområde: 1 700-2 000 kvadratmeter
Storlek: 1 100-1 500 kvadratmeter
Säljyta: 10 000 kvadratmeter
Sortiment: Brett och grunt, prioritering av bröd samt frukt och grönt
Servicegrad: Mycket hög
ICA KVANTUM
Format: Matmarknad
Läge: Bra centrumläge eller trafik-orienterat
Besök: 21 000 besök/vecka
Antal butiker: cirka 125
Storlek: 3 000 kvadratmeter
Säljyta: 1 200–5 100 kvadratmeter (genomsnitt: 2 490)
Önskad tomtyta: 14 000 kvadratmeter
Antal artiklar: 12 000–20 000, 2–4 procent special
Sortiment: Brett och djupt
Servicegrad: Hög
ICA MAXI STORMARKNAD
Format: Stormarknad
Läge: Externt, i utkanten av tätorter
Antal butiker: cirka 81
Butiksstorlek: 5 500 kvadratmeter och uppåt
Säljyta: 6 500 kvadratmeter (genomsnitt)
Önskad tomtyta: 20 000–
35 000 kvadratmeter
Sortiment: Brett och djupt
Antal artiklar: cirka 35 000, livs cirka 20 000 artiklar, - special cirka 15 000 artiklar
Servicegrad: Hög
Källa: Ica fastigheters hemsida.
Artikeln är en del av vårt tema Experten.